ΤΟΠΙΚΑ

Τρίτος πιο συχνός ο καρκίνος του παχέος εντέρου

τρίτος-πιο-συχνός-ο-καρκίνος-του-παχέο-450840

Αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου και μάλιστα σε ολοένα και πιο μικρές ηλικίες, όταν ουσιαστικά ξεκινά η πρόληψη, παρατηρείται στη Μαγνησία. Το 2017 έχει ανακηρυχθεί έτος δράσεων πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου και χθες, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου ενημερωτική εκδήλωση για τη νόσο, που διοργανώθηκε από το ΚΕΠ Υγείας μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας.

Σύμφωνα με τη γαστρεντερολόγο Μαρία Τριανταφύλλου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος που πλήττει τον πληθυσμό. «Δεν κάνει διακρίσεις. Πλήττει άνδρες και γυναίκες και μάλιστα παρουσιάζει αύξηση στις μικρές ηλικίες. Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, να συναντάται πιο συχνά σε νεαρά άτομα σε σχέση με το παρελθόν», ανέφερε η κ. Τριανταφύλλου.

Η προληπτική εξέταση μπορεί να γίνει με κολονοσκόπηση. «Είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος διάγνωσης που επιτρέπει την ίδια στιγμή να γίνει και θεραπεία σε κάποιες προ-καρκινικές καταστάσεις, όπως είναι οι πολύποδες που μπορούν να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά», είπε.

Η ίδια σημείωσε ότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν ταμπού και δεν υπάρχει τόσο καλή ενημέρωση. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου ότι όταν η νόσος δίνει συμπτώματα, είναι αργά, έχει ήδη εξελιχθεί σε καρκίνο. Τα συμπτώματα είναι αίμα στα κόπρανα, αναιμία, μετεωρισμός, διαταραχές στις κενώσεις.

«Στον Βόλο δυστυχώς υπάρχουν πολλά κρούσματα καρκίνου και γι’ αυτό στο ΚΕΠ Υγείας επιμένουμε στην πρόληψη. Κάθε πολίτης μπορεί να έρθει να δημιουργήσει τη δική του καρτέλα υγείας και να παραπεμφθεί για σειρά προληπτικών εξετάσεων ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του. Ως Αντιδημαρχία αποφασίσαμε τη δημιουργία τράπεζας αίματος, έχουμε έρθει σε συνεργασία με δημόσιους φορείς υγείας και ιδιώτες γιατρούς και ξεκινάμε συνεργασία και με φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που θα έρθουν στον Βόλο και θα κάνουν κάποιους προληπτικούς ελέγχους. Θέλουμε να παρέχουμε την καλύτερη πρόληψη και συμβουλευτική στους δημότες», ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Νατάσσα Μορφογιάννη.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου