ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η πρώιμη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιορίζει τις βλάβες

η-πρώιμη-θεραπεία-της-ρευματοειδούς-α-484653

Όσο νωρίτερα ξεκινά η θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα, δείχνει νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arthritis & Rheumatology.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής την Δρ Σουζανε Βερσταππεν, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 600 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα, την περίοδο 1990-1994 και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 20 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος οι ερευνητές κατέγραφαν αναλυτικά τα βασικά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως το οίδημα στις αρθρώσεις και ενδείξεις αναπηρίας, καθώς και το σύνολο των θανάτων που συνέβησαν.

Όσοι ξεκίνησαν θεραπεία εντός έξι μηνών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος είχαν καλύτερη εικόνα ως προς την αναπηρία μακροπρόθεσμα και ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα.

Κι ενώ το 44% των ασθενών απεβίωσαν κατά την διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η πρώιμη θεραπεία μεταφραζόταν σε αξιοσημείωτα χαμηλό κίνδυνο θνησιμότητας.

«Η μελέτη υπογραμμίζει την σημασία της πρώιμης θεραπείας και τα μακροπρόθεσμα οφέλη της. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 που ξεκίνησε η μελέτη μόνο το 30% των ασθενών πήρε έγκαιρα αγωγή, αλλά ευτυχώς την τελευταία δεκαετία αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί σημαντικά. Τα επόμενα δέκα χρόνια περιμένουμε οι νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς να έχουν σαφώς καλύτερες προοπτικές ως προς την λειτουργικότητά τους, λιγότερη δραστηριότητα της νόσου και γενικά βελτιωμένη ποιότητα ζωής», υπογραμμίζει η Δρ Βερσταππεν.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου