ΥΓΕΙΑ

Βλάβες στα κύτταρα προκαλούν οι πισίνες

βλάβες-στα-κύτταρα-προκαλούν-οι-πισίν-851206

Μια νέα μελέτη έρχεται να επισημάνει έναν ακόμα κίνδυνο που ελλοχεύουν οι δημόσιες πισίνες, ο οποίος προέρχεται από την ανάμιξη οργανικών ουσιών με τις απολυμαντικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του νερού της πισίνας. Η συγκεκριμένη ανάμιξη μπορεί να προκαλέσει γενετικές βλάβες στα κύτταρα των ανθρώπων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνδέονται με κινδύνους όπως το άσθμα ή ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Η έρευνα, επισημαίνει ότι όλες οι πηγές νερού περιέχουν οργανική ύλη από σαπισμένα φύλλα, μικρόβια και άλλες νεκρές μορφές ζωής, όμως στις πισίνες το νερό επίσης περιέχει υπολείμματα από ιδρώτα, δέρμα, τρίχες, ούρα, καθώς και χημικά προϊόντα, όπως καλλυντικές και αντηλιακές κρέμες.

Τα προϊόντα αυτά είναι συχνά πλούσια σε άζωτο και όταν αναμιγνύονται με τις απολυμαντικές ουσίες για τον καθαρισμό του νερού της πισίνας, υφίστανται χημική τροποποίηση και μετατρέπονται σε πιο τοξικές ουσίες. Η συχνή έκθεση ενός ανθρώπου σε τέτοια υποπροϊόντα των απολυμαντικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως, γενετική μετάλλαξη γονιδίων, προβλήματα κατά τη γέννηση ενός παιδιού,  επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης, αναπνευστικές δυσκολίες, ακόμα και σε πρόκληση καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου