ΕΛΛΑΔΑ

Νέο κρούσμα λοίμωξης: Επιπλοκές μετά την καισαρική σε μητέρα και νεογνό

νέο-κρούσμα-λοίμωξης-επιπλοκές-μετά-τ-507304

Ανησυχία προκαλεί καταγγελία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για νέο σοβαρό κρούσμα λοίμωξης στο νοσοκομείο Ζακύνθου.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως έπειτα από καισαρική τομή που έγινε την περασμένη Παρασκευή, η μητέρα και το νεογνό εκδήλωσαν συμπτώματα λοίμωξης παρόμοια με εκείνα που είχαν σημειωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και έκλεισαν τα χειρουργεία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη έγινε χθες γνωστό ότι δεν ισχύουν τα περί λοίμωξης και πως αναμένεται να υπάρξει σήμερα επίσημη και αναλυτική ανακοίνωση για το περιστατικό από τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόβλημα είχε αρχικά εκδηλωθεί στην αίθουσα Μαίευσης, η οποία τέθηκε ξανά σε λειτουργία την περασμένη εβδομάδα. Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως η μητέρα εμφάνισε μετεγχειρητικές επιπλοκές, οι οποίες σχετίζονται με τα δύο μείζονα προβλήματα που είχε η αίθουσα Μαίευσης πριν κλείσει.

Συγκεκριμένα είχε σοβαρά εργαστηριακά ευρήματα, τα οποία έδειχναν φλεγμονή (19.000 λευκά, αυξημένη CRP και ηπατικά ένζυμα). Οι επιπλοκές, που αντιμετωπίστηκαν από παθολόγους και καρδιολόγους, αποδίδονται σε εισχώρηση τοξικών ιατρικών αερίων στον οργανισμό ή σε νοσοκομειακά μικρόβια.

Επικινδυνότητα
Το νεογνό εμφάνισε αυξημένη CRP, η οποία μπορεί να προήλθε από δύο αιτίες. Η μία είναι η περιγεννητική ασφυξία, δηλαδή τοξικά αέρια που εισχώρησαν στον οργανισμό του από τη μητρική κυκλοφορία. Εάν είναι αυτή η αιτία επιβεβαιώνεται η επικινδυνότητα λειτουργίας των χειρουργείων και της αίθουσας Μαίευσης λόγω διαρροής τοξικών ιατρικών αερίων. Η δεύτερη πιθανή αιτία είναι η νεογνική λοίμωξη, η οποία οφείλεται σε μικρόβιο.

Τα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου είχαν κλείσει τον περασμένο Δεκέμβριο έπειτα από μια σειρά σοβαρών λοιμώξεων και τον θάνατο μιας 41χρονης. Ο θάνατος είχε αποδοθεί αρχικά σε χορήγηση φαρμάκου, αλλά οι μικροβιολογικοί έλεγχοι που ακολούθησαν εντόπισαν μικρόβια.

Η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται πόρισμα ειδικών από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έπειτα από λήψη δειγμάτων τον περασμένο Φεβρουάριο. Από τις καλλιέργειες που έγιναν στην αίθουσα Μαίευσης απομονώθηκαν αποικίες σταφυλόκοκκων. Οι επιφάνειες από τις οποίες απομονώθηκαν οι μικροοργανισμοί ήταν κρίσιμης σημασίας, καθώς αφορούσαν τα κύρια και βοηθητικά τροχήλατα εργαλειοδοσίας. Από τις επαναληπτικές καλλιέργειες στην αίθουσα Μαίευσης και έπειτα από καθαρισμό απομονώθηκαν από τις ίδιες επιφάνειες ξανά σταφυλόκοκκοι, αλλά σε πολύ μικρότερο αριθμό, καθώς και μία αποικία χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου