ΥΓΕΙΑ

Εγινε μεταμόσχευση κερατοειδούς από τον νεότερο δότη, μόλις 84 ημερών

εγινε-μεταμόσχευση-κερατοειδούς-από-507860

Πρόκειται για τον νεότερο δότη στην παγκόσμια ιστορία των μεταμοσχεύσεων. Η Α΄ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε επιτυχώς μεταμόσχευση τμήματος ενδοθηλίου κερατοειδούς από μωρό 84 ημερών σε ενήλικη γυναίκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γραφείου Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος του ΕΟΜ, το μωρό αν και είχε γεννηθεί υγιές, σύντομα αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα και νοσηλεύθηκε αρχικά στη ΜΕΘ Νεογνών και στη συνέχεια στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου, όπου και κατέληξε πριν 15 ημέρες.

«Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, την Τετάρτη, και είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που ελήφθη μόσχευμα από τόσο μικρό σε ηλικία δότη. Το μόσχευμα προήλθε από δωρεά των γονέων ενός βρέφους που κατέληξε και μεταμοσχεύτηκε σε ενήλικη ασθενή που έπασχε από νόσο του επιθηλίου. Το περιστατικό θα δημοσιευτεί σε οφθαλμολογικό περιοδικό» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Οφθαλμολογίας, Νικόλαος Ζιάκας, η ομάδα του οποίου πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με τον κ. Ζιάκα, όταν ο δότης είναι μικρότερος των δύο ετών μπορεί να ληφθεί μόνο το ενδοθήλιο του κερατοειδούς και να μεταμοσχευθεί σε ενήλικα.

Πηγή: ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου