ΥΓΕΙΑ

Η σχέση μας με το αλκοόλ: Τα καλά και τα κακά νέα

η-σχέση-μας-με-το-αλκοόλ-τα-καλά-και-τα-κ-514310

Εύκολη πρόσβαση στο αλκοόλ, αλλά σχετικά λιγότερους πότες της μιας βραδιάς, όσον αφορά την Ελλάδα, διαπιστώνει πανευρωπαϊκή έρευνα για το αλκοόλ.

Στην Ελλάδα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού έχει πρόσβαση και έχει καταναλώσει αλκοόλ, αλλά χαμηλότερο ποσοστό, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες αναφέρει υπερβολική χρήση ή ότι έχει προβλήματα από τη χρήση του.

Στην χώρα μας, μόνο ένας στους 13 συμμετέχοντες (8%) ανέφερε ότι δεν κατανάλωσε αλκοόλ τους 12 τελευταίους μήνες, σε υψηλότερο ποσοστό οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (50 – 64 ετών).

Οι λόγοι που ανέφεραν όσοι δεν χρησιμοποίησαν αλκοόλ, παραπέμπουν είτε σε μια γενικότερη αποστροφή προς το αλκοόλ, είτε στην σύνδεσή του με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Τους 12 τελευταίους μήνες, στην Ελλάδα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ, ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 163 εκατοστόλιτρα (cl) καθαρής αλκοόλης σε κρασί, 112 cl σε μπύρα, 73 cl σε ούζο ή τσίπουρο και 40 cl σε άλλα βαριά οινοπνευματώδη.

Συνολικά, καταναλώθηκαν, ανεξαρτήτως τύπο αλκοολούχου ποτού, κατά μέσο όρο 388 cl καθαρής αλκοόλης, ποσότητα χαμηλότερη συγκριτικά με την μέση κατανάλωση στο σύνολο των χωρών, που συμμετείχαν στην πανευρωπαϊκή έρευνα.

Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται μεταξύ των χωρών στην υπερβολική -σε μία περίσταση- κατανάλωση αλκοόλ.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο αναφέρθηκε σε ποσοστό άνω του 60% στις χώρες του βορρά, και μόλις 10% σε χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Στην χώρα μας, τους 12 τελευταίους μήνες, ήπιαν υπερβολικά περίπου ένα στα 5 άτομα 18 – 64 ετών (21,8%), σε υψηλότερο ποσοστό οι άνδρες και οι νεαροί ενήλικες 18 – 34 ετών (συγκριτικά με τις γυναίκες και τις άλλες ηλικιακές ομάδες).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά μέσο όρο το 30% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης αλκοόλ αφορούσε υπερβολική κατανάλωση, με το ποσοστό αυτό να κυμαίνεται μεταξύ περίπου 10% (Ιταλία) και 50% (Φιλανδία), ενώ η χώρα μας εμφάνισε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά (14,5%).

Αυτά είναι ορισμένα από τα κύρια ευρήματα της πρότυπης Πανευρωπαϊκής έρευνας για το αλκοόλ και τη συνδεόμενη βλάβη στον πληθυσμό, Rarha-Seas, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη χώρα μας από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στην πλειονότητά τους οι Ευρωπαίοι έχουν επηρεασθεί τον τελευταίο χρόνο αρνητικά από την κατανάλωση αλκοόλ, από τρίτους, ενώ ένας στους 5 είχε στη διάρκεια της παιδικής ή εφηβικής του ηλικίας κάποιον «βαρύ πότη» στην οικογένεια.

Στην Ελλάδα, ένας στους τέσσερις αναφέρουν ότι είχαν «βαρύ πότη» στην οικογένεια τους.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου