Πώς να επικοινωνείτε καλύτερα με τα παιδιά σας

Τελευταία ενημέρωση: 2017-03-20, 12:29:18
Πώς να επικοινωνείτε καλύτερα με τα παιδιά σας

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr  

Το να είναι κάποιος γονιός, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δυστυχώς όμως, οι νέοι δεν τυγχάνουν οποιασδήποτε διαπαιδαγώγησης για σημαντικά θέματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν όταν θα γίνουν γονείς.

Η πηγή των περισσοτέρων προβλημάτων μεταξύ των γονιών και των παιδιών τους, είναι η έλλειψη καλής επικοινωνίας. Η καλή κι ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών, κτίζεται από πολύ νωρίς στην παιδική ηλικία. Οι βάσεις που θα τοποθετηθούν έχουν τεράστια σημασία για όλη τη ζωή και για το μέλλον της σχέσης μεταξύ παιδιών και γονιών. Η προσεκτική ακρόαση και η τακτική συνομιλία είναι ο θεμέλιος λίθος της καλής επικοινωνίας των γονιών με τα παιδιά τους κι έχει τεράστια σημασία για τους γονείς, οι οποίοι συνομιλώντας με τα παιδιά τους κι ακούγοντάς τα προσεκτικά μπορούν να ανακαλύψουν τυχόν προβλήματα. Οποιαδήποτε και εάν είναι η ηλικία των παιδιών, το τι έχουν να πουν πρέπει να τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής. Δυστυχώς όμως λόγω πολλών άλλων πιεστικών υποχρεώσεων, οι γονείς συχνά δεν έχουν χρόνο να αφιερώσουν στα παιδιά τους για να αναπτύξουν τους απαραίτητους δεσμούς επικοινωνίας μαζί τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια απόσταση μεταξύ τους που όλο και διευρύνεται. Προβλήματα λόγω απουσίας καλής επικοινωνίας παιδιών και γονιών, εμφανίζονται με έντονο τρόπο στη δύσκολη, γεμάτη προκλήσεις εφηβική ηλικία. Εάν δεν κτισθούν καλές γέφυρες επικοινωνίας από νωρίς στη ζωή των παιδιών, τα προβλήματα στις σχέσεις γονιών και παιδιών, κινδυνεύουν να παραμείνουν για όλη τους τη ζωή.

Τι είναι λοιπόν αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς έτσι ώστε να προλάβουν τέτοιες ανεπιθύμητες και δυσάρεστες καταστάσεις; Υπάρχουν μερικές βασικές αρχές που οπωσδήποτε οι γονείς πρέπει να σέβονται εάν θέλουν να βάλουν τις βάσεις για μια εποικοδομητική καιουσιαστική σχέση με τα παιδιά τους.

  • Αρχικά είναι απαραίτητο να προσφέρουν χρόνο στα παιδιά τους όταν αυτά θέλουν να μιλούν μαζί τους.
  • Πρέπει να παρατηρούν πότε τα παιδιά έχουν την περισσότερη διάθεση για να μιλούν με τους γονείς τους. Για παράδειγμα την ώρα του φαγητού, στο αυτοκίνητο ή όταν πρόκειται να πάνε στο κρεβάτι.
  • Το να δείχνουν ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στη ζωή των παιδιών τους, τα κάνει να είναι πιο πρόθυμα να μιλήσουν για τον εαυτό τους, τα προβλήματα και τις σκέψεις τους.

Αρχίζοντας οι γονείς τη συνομιλία διευκολύνουν το παιδί να μιλά ελεύθερα.

v  Μια καλή συνήθεια που προσθέτει πολλά στη σχέση γονιών και παιδιών, είναι μία φορά την εβδομάδα, να κάνουν οι γονείς κάτι ιδιαίτερο με το κάθε παιδί τους ξεχωριστά. Ο χρόνος αυτός πρέπει να αφιερώνεται πλήρως στα παιδιά και να μη διακόπτεται από άλλους. Η ένδειξη ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες του παιδιού, δημιουργεί ένα θετικό κλίμα για την ανάπτυξη καλής επικοινωνίας. Το παιδί μιλώντας για τα χόμπι, τα μαθήματα, το σχολείο και τους φίλους του, νιώθει πιο κοντά στους γονείς του. Έτσι μπορεί να τους εμπιστεύεται και να εξωτερικεύει σκέψεις τις οποίες διαφορετικά δεν θα έλεγε.

v  Οι γονείς πρέπει να δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους ακούγοντας προσεκτικά αυτά που τους λένε τα παιδιά τους. Ακόμη και εάν είναι δύσκολο, πρέπει να ακούν με προσοχή μέχρι τέλους όλα όσα έχει να πει το παιδί και να μην το διακόπτουν. Συχνά είναι καλύτερα να επαναλαμβάνουν αυτά που άκουσαν ρωτώντας το παιδί εάν κατάλαβαν σωστά αυτά που ήθελε να πει. Ενδιαφέρον βέβαια δε σημαίνει παρείσφρηση στο τι λέει το παιδί. Οι γονείς οφείλουν να αφήνουν το παιδί να εκφράζεται ελεύθερα. Εάν το διακόπτουν, δείχνουν θυμό ή απουσία προσοχής, τότε πολύ πιθανόν το παιδί να τηρεί αμυντική στάση και να αποτραβιέται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά τα παιδιά προχωρούν ανιχνεύοντας για αυτό οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Λένε αρχικά μερικά πράγματα από μια κατάσταση που τα απασχολεί για να δουν τις αντιδράσεις των γονιών τους. Εάν νιώσουν σιγουριά, τότε παρουσιάζουν την όλη εικόνα. Για τους λόγους αυτούς, οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν να δείχνουν θυμό ή να εκνευρίζονται σε περιπτώσεις διαφωνίας. Αντίθετα, μένοντας ήρεμοι και ψάχνοντας να κατανοήσουν τα συναισθήματα του παιδιού τους, θα βρίσκουν πιο εύκολα λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν.

Συνοπτικά βλέπουμε ότι η δημιουργία καλών βάσεων επικοινωνίας μεταξύ παιδιών και γονιών, είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για τη σχέση που θα υπάρχει για όλη τους τη ζωή. Η προσεκτική ακρόαση, η τακτική συνομιλία και η διάθεση χρόνου στα παιδιά, είναι βασικές αρχές που οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν εάν θέλουν να επιτύχουν στον εξαιρετικά δύσκολο γονεϊκό τους ρόλο.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
7
=