Πολλοί φοβούνται την απώλεια όρασης αλλά ελάχιστοι πάνε στον οφθαλμίατρο

Τελευταία ενημέρωση: 2017-03-17, 01:47:52
Πολλοί φοβούνται την απώλεια όρασης αλλά ελάχιστοι πάνε στον οφθαλμίατρο

Το 85% των ανθρώπων φοβούνται περισσότερο να χάσουν την όρασή τους από το σύνολο των πέντε αισθήσεων, αλλά μόνο το 33% επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρό τους, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος (12-18 Μαρτίου). 

Το 87% των ερωτηθέντων θεωρεί οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές, αλλά μόνο 33% ανέφεραν ότι προβαίνουν σε ετήσιο έλεγχο.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες δεν υποβλήθηκαν πρόσφατα σε οφθαλμολογική εξέταση ήταν οι εξής:

  • έλλειψη χρημάτων ή ασφάλισης (21%),
  • η πεποίθηση ότι «δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα με τα μάτια μου» (19%), και
  • η πεποίθηση ότι η ετήσια εξέταση δεν είναι απαραίτητη (17%).

Επίσης, το 54% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζουν το γλαύκωμα ως νόσο, αν και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως προσβάλλοντας περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Το γλαύκωμα σε πρώιμα στάδια αποτελεί μια σχεδόν ασυμπτωματική οφθαλμική νόσο που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Το παγκόσμιο φορτίο της νόσου προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν με γλαύκωμα, παγκοσμίως, να αυξάνεται σε περίπου 76 εκατομμύρια έως το 2020.

Να σημειωθεί ότι, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων, παγκοσμίως, ορθώς προσδιόρισαν την υψηλή οφθαλμική πίεση, το οικογενειακό ιστορικό, τον διαβήτη και την προχωρημένη ηλικία ως παράγοντες κινδύνου του γλαυκώματος.

Η διαδικτυακή έρευνα αξιολόγησε την αναγνώριση της νόσου του γλαυκώματος σε ενήλικες άνω των 18 ετών. Συνολικά 5.000 άνθρωποι από την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες πήραν μέρος (1.000 ανά χώρα). 

Στόχος της μελέτης ήταν η καλύτερη κατανόηση των γενικών γνώσεων σχετικά με τη νόσο και των προσωπικών συμπεριφορών όσον αφορά την υγεία των ματιών, με σκοπό την ενημέρωση και των ευαισθητοποίηση των πληθυσμών υψηλού κινδύνου. Η διαδικτυακή έρευνα διενεργήθηκε τον Μάιο του 2016. Το περιθώριο σφάλματος είναι συν ή πλην 1,39% (συν ή πλην 3,1% για τις μελέτες που αφορούν την εκάστοτε χώρα).

«Ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της Οφθαλμολογίας, η Novartis, που ήταν χορηγός της έρευνας, θέλει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία των τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων από κάποιον ειδικό. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος και πιθανής τύφλωσης. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας επιβεβαιώνουν τις συστάσεις από ειδικούς επιστήμονες και συλλόγους ασθενών, και δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ της ενημέρωσης για τη νόσο, του πιθανού αντίκτυπού της και του σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδοχής του τακτικού ελέγχου σε ατομικό επίπεδο», σχολιάζει ο Γρηγόριος Ρομπόπουλος, Chief Scientific Officer της Novartis Hellas.

health.in.gr

 

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
6
=