ΥΓΕΙΑ

Ρομποτικά πόδια για παραπληγικούς

ρομποτικά-πόδια-για-παραπληγικούς-851206

Δύο νεοζηλανδοί εφευρέτες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν τα πρώτα στον κόσμο ρομποτικά-βιονικά πόδια, που επιτρέπουν σε παραπληγικούς να περπατήσουν και πάλι. Τα πόδια δοκιμάστηκαν δημοσίως στο δρόμο από τον 23χρονο Χάιντεν Άλεν, ο οποίος πριν από πέντε χρόνια έμαθε από τους γιατρούς ότι δεν επρόκειτο να ξαναπερπατήσει, εξαιτίας παράλυσης του σώματός του από την μέση και κάτω, ύστερα από ένα δυστύχημα με την μοτοσικλέτα του.

Ο νέος χαρακτήρισε "φανταστική εμπειρία" το ότι μπόρεσε να σηκωθεί όρθιος χάρη στα τεχνητά μέλη του και να περπατήσει, νιώθοντας ξανά όπως ένας φυσιολογικός άνθρωπος.

Οι εφευρέτες των ρομποτικών άκρων είναι δύο σκωτσέζικης καταγωγής μηχανικοί, ο Ρίτσαρντ Λιτλ και ο Ρόμπερτ Ίρβινγκ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι οποίοι χρειάστηκαν επτά χρόνια και μια επένδυση 7,1 εκατ. δολαρίων για να δημιουργήσουν τα βιονικά πόδια, τα οποία φέρουν την ονομασία Rex (Robotic Exoskeleton – Ρομποτικός Εξωσκελετός).

Τα πόδια ζυγίζουν 38 κιλά και ο παραπληγικός τα ελέγχει με ειδικό χειριστήριο που θυμίζει ηλεκτρονικό βιντεοπαιγνίδι (joy-stick).

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου