ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εξέταση μπορεί να διακρίνει αν ο ασθενής έχει κατάθλιψη ή άνοια

εξέταση-μπορεί-να-διακρίνει-αν-ο-ασθεν-560918

Ολλανδοί ερευνητές βρήκαν τρόπο να διακρίνουν αν ένας ασθενής πάσχει από κατάθλιψη ή κάποια γνωστική διαταραχή, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια ή και από τα δύο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer’s Disease.

Επειδή οι παθήσεις αυτές έχουν πολλά κοινά συμπτώματα, οι κλινικοί γιατροί δυσκολεύονται πολλές φορές να διακρίνουν τη μια κατάσταση από την άλλη. Όμως, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον ψυχίατρο Ντανιελ Αμεν υποστηρίζει ότι η τομογραφική απεικόνιση εκπομπής μονήρους φωτονίου (SPECT) του εγκεφάλου μπορεί να συμβάλλει στη διάκριση των καταστάσεων αυτών.

Η γνωστική εξασθένηση είναι παρούσα σχεδόν στους μισούς ασθενείς με κατάθλιψη και η κατάθλιψη είναι παρούσα στο 9-65% των ατόμων με άνοια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα της κατάθλιψης σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση αγγίζει το 25%. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα δύσκολο διαγνωστικά να διακριθεί η μια πάθηση από την άλλη.

Η κατάθλιψη συνήθως τεκμηριώνεται βάση του Πίνακα Beck. Ωστόσο, δεν προκύπτει στατιστικά σημαντική διαφορά ως προς το βάρος των συμπτωμάτων της κατάθλιψης μεταξύ ατόμων με κατάθλιψη και γνωστικές διαταραχές και αυτών με μια από τις δύο παθήσεις. Αυτό αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της δυσκολίας ορθής διάκρισης.

Οι ερευνητές εξέτασαν 4.541, εκ των οποίων 847 είχαν διαγνωστεί με άνοια, 3.269 με κατάθλιψη και 425 και με τα δύο. Υποβάλλοντάς τους σε SPECT, μια διαδικασία που μετρά την αιματική ροή και δραστηριότητα στον εγκέφαλο, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με γνωστικές διαταραχές είχαν μειωμένη αιματική ροή σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου, συγκριτικά με τα άτομα με κατάθλιψη, ειδικά στον ιππόκαμπο, τον κροταφικό και βρεγματικό λοβό. Επίσης, παρατήρησαν ότι η SPECT μπορούσε να διακρίνει την κατάθλιψη από τις γνωστικές διαταραχές, με ακρίβεια 86%. Τέλος, είχε την ικανότητα να διακρίνει την κατάθλιψη ή την άνοια σε άτομα που έπασχαν από τις δύο παθήσεις με ακρίβεια 83%.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου