ΥΓΕΙΑ

Γιατί κάποιοι κάνουν πιο γρήγορα φαλάκρα. Τι βρήκαν οι επιστήμονες

γιατί-κάποιοι-κάνουν-πιο-γρήγορα-φαλά-563606

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν 287 παραλλαγές του ανθρωπίνου γονιδιώματος, που σχετίζονται με πάνω από 100 γονίδια και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φαλάκρας στους άνδρες. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην πρόβλεψη των πιθανοτήτων που έχει ένας άνδρας να χάσει όλα ή σχεδόν όλα τα μαλλιά του στο μέλλον.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη γενετική μελέτη πάνω στη φαλάκρα έως σήμερα. Μέχρι τώρα είχαν ανακαλυφθεί πολύ λίγα γονίδια εμπλεκόμενα στην απώλεια του τριχωτού της κεφαλής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρικάρντο Μαριόνι του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής “PLoS Genetics”, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για πάνω από 52.000 άνδρες ηλικίας 40 έως 69 ετών. Από αυτούς, το 32% δεν είχαν χάσει καθόλου τρίχες, το 23% είχαν ελαφρές απώλειες και το 28% μέτριες και το 18% σοβαρές.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ήδη μια φόρμουλα που αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια για πρόβλεψη της πιθανότητας φαλάκρας, με βάση την παρουσία ή απουσία συγκεκριμένων γενετικών παραγόντων. Παραδέχθηκαν πάντως ότι μια ακριβής πρόβλεψη απέχει ακόμη πολύ. Προς το παρόν, είναι δυνατό να εντοπισθούν κάποιες ομάδες του ανδρικού πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο.

Αρκετά από τα νέα γονίδια σχετίζονται με τη δομή και την ανάπτυξη των τριχών. Μερικά από αυτά μπορεί να αποτελέσουν στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών θεραπειών της φαλάκρας. Πολλά από τα «ένοχα» γονίδια βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ, που οι άνδρες κληρονομούν μόνο από τις μητέρες τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου