ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς φάρμακα χιλιάδες ασθενείς

χωρίς-φάρμακα-χιλιάδες-ασθενείς-573984

«Εξαφανίστηκαν» από τα ράφια των φαρμακείων δεκάδες φάρμακα όπως αντιβιώσεις, παιδικά εμβόλια, ινσουλίνες, φάρμακα για το αναπνευστικό, για το διαβήτη, την υπέρταση, για καρδιοπάθειες και ουρολογικά. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υπογραμμίζοντας ότι «οι φαρμακοποιοί αναζητούν εναγωνίως φάρμακα και από άλλες περιοχές εντός της πόλης ή και από άλλους νομούς εκτός Θεσσαλονίκης».

Επιπλέον, η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου σε ερώτησή της στη Βουλή επικαλείται στοιχεία του ΕΟΦ, σύμφωνα με τα οποία, 15 φάρμακα βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη δηλωμένη από την εταιρεία, μεταξύ αυτών και σημαντικά φάρμακα, ιδίως ψυχιατρικά, 5 εμβόλια βρίσκονται σε πανευρωπαϊκή έλλειψη, άλλα 12 εμβόλια (για παιδιά και ενηλίκους) είναι σε έλλειψη δηλωμένη από την εταιρεία, 47 φάρμακα τελούν σε διακοπή κυκλοφορίας και 12 φάρμακα που παρέχονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας Τεχνολογίας βρίσκονται και αυτά σε έλλειψη.

Σε αρκετά από τα παραπάνω φάρμακα δεν αναφέρεται και κάποιο εναλλακτικό σκεύασμα. Πάντως, σύμφωνα με τον ΦΣΘ, τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΕΟΦ είναι μερικά μόνο από αυτά που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των φαρμακείων. Κι αυτό διότι σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται και με φάρμακα τα οποία δεν αναφέρονται στη λίστα του ΕΟΦ, αλλά έρχονται από το εξωτερικό σε πολύ μικρότερες ποσότητες απ’ αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών στη χώρα μας.

(imerisia.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου