ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων για όσους παίρνουν φάρμακα για την καούρα

κίνδυνος-σοβαρών-λοιμώξεων-για-όσους-588066

Τα άτομα που παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs), φάρμακα δηλαδή για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και την καούρα, ενδεχομένως να κινδυνεύουν περισσότερο από εντερικές λοιμώξεις, σύμφωνα με σκοτσέζικη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Clinical Pharmacology.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου «Dundee», με επικεφαλής τον Δρ Τομας Μακ Ντοναλντ, μελέτησε στοιχεία για περίπου 188.000 άτομα που έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων και 377.000 που δεν έκαναν χρήση τέτοιων φαρμάκων. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για δείγματα που είχαν συλλεχθεί την περίοδο 1999- 2013.

Συνολικά, εντοπίστηκαν 22.705 θετικά αποτελέσματα σε βακτηριακές λοιμώξεις, περιλαμβανομένων 15.273 από το Clostridium difficile και 6.590 από Καμπυλοβακτήριο.

Οι ερευνητές αναζήτησαν επίσης στοιχεία για συσχετισμό των PPIs με λοιμώξεις από Σαλμονέλα, Shigella και Escherichia coli, αλλά δεν βρήκαν.

Τελικά από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι, αυτοί που έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων είχαν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής μορφής διάρροιας που προκαλείται από το βακτήριο Clostridium difficile. Η πιθανότητα ήταν σχεδόν 1,4 φορές μεγαλύτερη αν νοσηλεύονταν και σχεδόν διπλάσια αν δεν ήταν στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, οι χρήστες των PPIs είχαν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης από το Καμπυλοβακτήριο που αποτελεί συχνή αιτία δηλητηρίασης σε περίπτωση που βρίσκονταν στο νοσοκομείο και 3,7 φορές υψηλότερο κίνδυνο αν βρίσκονταν εκτός νοσοκομείου.

«Τα συγκεκριμένα φάρμακα λειτουργούν αναχαιτίζοντας την υπερπαραγωγή του γαστρικού οξέος από κύτταρα που αποικίζουν τα τοιχώματα του στομάχου και μπορεί να προκαλέσει έλκη και συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως η καούρα. Η μείωση των στομαχικών οξέων, τα οποία λειτουργούν ως φραγμός στις λοιμώξεις, αυξάνει την πιθανότητα γαστρεντερικής λοίμωξης», εξηγεί ο Δρ Μακ Ντοναλντ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου