ΥΓΕΙΑ

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής της σκλήρυνσης κατά πλάκας

ο-θηλασμός-μειώνει-τον-κίνδυνο-υποτρο-590334

Οι νεαρές μητέρες που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και θηλάζουν για τουλάχιστον δύο μήνες, μειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής της ασθένειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο έντυπο JAMA Neurology.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ στη Γερμανία, διαπίστωσαν ότι οι πάσχουσες από σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση) που είχαν θηλάσει κατ’ αποκλειστικότητα τα παιδιά τους, είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο υποτροπής, συγκριτικά με γυναίκες που δεν είχαν θηλάσει καθόλου ή εν μέρει.

Συγκεκριμένα, αφού έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερες από 200 έγκυες που έπασχαν από διαλείπουσα – υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας αμέσως μόλις γέννησαν, παρατήρησαν πως το 85% αυτών που διαγιγνώσκονται με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν την προαναφερόμενη μορφή.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 12 μήνες μετά τον τοκετό τις γυναίκες, και διαπίστωσαν ότι περίπου το 60% ήθελε να θηλάσει αποκλειστικά τουλάχιστον δύο μήνες, ενώ οι άλλες εν μέρει ή καθόλου.

Το 38% αυτών που δεν θήλασαν αποκλειστικά ή καθόλου υποτροπίασε εντός έξι μηνών από τον τοκετό. Ενώ μόλις το 24% αυτών που θήλασε το παιδί κατ’ αποκλειστικότητα δύο μήνες εμφάνισε υποτροπή έξι μήνες μετά τη γέννα.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο μειωμένος κίνδυνος απορρέει από τις ορμονικές αλλαγές που συνεπάγεται ο θηλασμός, καθώς και η απουσία ωορρηξίας. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι στις γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση, η διάγνωση της νόσου δεν είναι πιθανή σε φάσης της ζωής που δεν είχαν ωορρηξία, όπως η παιδική ηλικία, ή μετά την εμμηνόπαυση.

Πηγή: stogiatro.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου