ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα οι θεραπείες για παιδιά με μαθησιακές και κινητικές δυσκολίες

στον-αέρα-οι-θεραπείες-για-παιδιά-με-μα-592530

Στον αέρα δεκάδες οικογένειες στο Βόλο λόγω της αλλαγής στο σύστημα για την αποζημίωση των συνεδριών για παιδιά με μαθησιακές και κινητικές δυσκολίες, νοητική υστέρηση, γλωσσικές, αισθητηριακές και ψυχικές διαταραχές, ενεργοποιεί το υπουργείο Υγείας, αφήνοντας αβοήθητες χιλιάδες οικογένειες, αλλά και απαξιώνοντας τους επιστήμονες που παρέχουν αυτές τις ειδικές θεραπείες (ειδική αγωγή).

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δρομολόγησε στην εκπνοή του περασμένου χρόνου διαδικασία υπογραφής συμβάσεων με τους επιστήμονες ειδικής αγωγής, αιφνιδιάζοντας τον κλάδο, αλλά και χωρίς να δίνει επαρκείς απαντήσεις σε μείζονα θέματα της νέας διαδικασίας για την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι γιατροί.

Ετσι οι γονείς βρίσκονται στον αέρα σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της θεραπείας ειδικής αγωγής των μελών τους (παιδιών αλλά και ενηλίκων), καθώς δεν γνωρίζουν τι θα πράξουν από την ερχόμενη Τετάρτη -ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι από τις 25 Ιανουαρίου δεν θα γίνονται δεκτές υποβολές δαπανών και αιτήσεις για αποζημίωση από τους ασφαλισμένους, παρά μόνο από τους συμβεβλημένους επιστήμονες ειδικής αγωγής, εφόσον αυτοί συμβληθούν με τον Οργανισμό μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ δεν λαμβάνει υπόψη της τον πιο βασικό παράγοντα σε αυτή τη δραστική αλλαγή που δρομολογεί στο πεδίο της ειδικής αγωγής: τους ίδιους τους επαγγελματίες, οι οποίοι, ελλείψει υποδομών και ειδικών στο πλαίσιο των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, καλύπτουν με το ιδιωτικό τους έργο εξ ολοκλήρου τις ανάγκες όλων όσοι τη χρειάζονται. Εκτιμάται ότι συνολικά οι επιστήμονες ειδικής αγωγής είναι 5.000 πανελλαδικά, εκ των οποίων οι 2.000 είναι λογοθεραπευτές (υπάρχουν επίσης εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ψυχίατροι παιδιών-εφήβων).

Στο Βόλο σήμερα δραστηριοποιούνται 35 λογοθεραπευτές. Ερωτηθείσα από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η γνωστή λογοθεραπεύτρια Χαρούλα Κορβέση χαρακτήρισε «απαράδεκτη αυτή την επιλογή του ΕΟΠΥΥ, καθώς όπως επισήμανε στερεί τη δυνατότητα από παιδιά που βρίσκονταν στο μέσο μίας θεραπείας, εάν οι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να τη σταματήσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην προσπάθεια επανένταξης αυτών των παιδιών στο κοινωνικό σύνολο.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καθεστώς συμβάσεων στην ειδική αγωγή. Λίγο όμως πριν τα Χριστούγεννα, με σχετικό νόμο έγινε προϋπόθεση για την κάλυψη δαπανών ειδικής αγωγής η σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, με τους παρόχους ειδικής αγωγής να υποχρεώνονται πλέον στις διατάξεις που επέβαλαν τα μνημόνια περί υποχρεωτικών εκπτώσεων και μηχανισμού αυτόματης επιστροφής, τα γνωστά rebate και clawback.

Από τους παρόχους ζητήθηκε μάλιστα να υπογράψουν συμβάσεις χωρίς να ορίζεται η τιμή της συνεδρίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου