ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη από την άσκηση σε ανοιχτό χώρο

τα-οφέλη-από-την-άσκηση-σε-ανοιχτό-χώρο-592629

Μικρές ομάδες αθλουμένων με επιτήρηση γυμναστών απολαμβάνουν την προπόνηση σε πάρκα, πλατείες και παραλίες.

Κάνει κρύο. Ψιλοβρέχει. Η ώρα είναι 7 το πρωί. Κι όμως εκείνοι πιστοί στο ραντεβού τους. Στο Πεδίον του Aρεως, στο Ζάππειο, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, οι περαστικοί τούς συναντούν και συχνά απορούν… Είναι οι παθιασμένοι της υπαίθριας γυμναστικής, μιας τάσης που πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια και πλέον εξαπλώνεται με σταθερούς ρυθμούς. Πάρκα, πλατείες, παραλίες, τα πιο απίθανα σημεία του δημόσιου χώρου γίνονται τόποι προπόνησης που δεν υστερούν σε τίποτε από τα οργανωμένα γυμναστήρια. Μικρές ομάδες με αυστηρούς στόχους και επιτήρηση γυμναστών απολαμβάνουν τα μοναδικά οφέλη που έχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπαίθρια γυμναστική καθώς συνδυάζει την άσκηση με το φυσικό περιβάλλον.

Στη Θεσσαλονίκη
Μία από τις πρώτες ομάδες που βγήκαν στον δρόμο για να αθληθούν ήταν η Physis Outdoor Training, η οποία ξεκίνησε οργανωμένα μαθήματα υπαίθριας γυμναστικής στη Θεσσαλονίκη το 2011. Από τότε ο κόσμος ακολουθεί την ομάδα πρωί και απόγευμα στη Θέρμη, στη Νέα Παραλία, στον Βαρδάρη ή όπου αλλού δίνεται το καθημερινό ραντεβού.

«Στην αρχή ξεκινήσαμε μαζί με τον συνεργάτη μου Μάριο Χατζίκα, ενώ στη συνέχεια στην ομάδα προστέθηκαν κι άλλοι επαγγελματίες προπονητές, διατροφολόγος, ορθοπεδικός και φυσικοθεραπευτής. Ολα ξεκίνησαν όταν αποφασίσαμε με τον συνεργάτη μου να μεταδώσουμε τη φιλοσοφία μας για τα οφέλη της υπαίθριας γυμναστικής και σε άλλους ανθρώπους. Αρχικά ο κόσμος, επειδή δεν ήταν εξοικειωμένος με αυτό το είδος άσκησης, μας κοιτούσε με περιέργεια. Πλέον μας αναγνωρίζει και για αρκετούς η υπαίθρια γυμναστική έχει γίνει τρόπος ζωής», εξηγεί μιλώντας στο «Runner» ο γυμναστής Αλέξανδρος Σκεπαριανός από το Physis Outdoor Training.

«Τα πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου εκγύμνασης είναι πολλά», προσθέτει ο ίδιος. «Κατ’ αρχάς έχει ψυχολογικά οφέλη καθώς στο DNA του ανθρώπου είναι να κινείται έξω και όχι σε κλειστούς χώρους. Ειδικά σήμερα που τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρισκόμαστε κλεισμένοι σε έναν χώρο είτε είναι σπίτι είτε εργασία, η ψυχολογία μας αλλάζει όταν βρεθούμε έξω. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της άσκησης σε εξωτερικό χώρο το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες και στο έδαφος. Αλλωστε, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλές και διαφορετικές ασκήσεις κάθε φορά».

Τα περισσότερα προγράμματα υπαίθριας γυμναστικής συνδυάζουν συνήθως το τρέξιμο με ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος, με TRX και αλτήρες. Κάποιες φορές η προπόνηση περιλαμβάνει και ποδηλασία. «Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προπόνηση που δεν είναι βαρετή και απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, φύλου και ηλικίας, καθώς βασίζεται στο επίπεδο και στις δυνατότητες του καθενός ξεχωριστά. Ο γυμναστής είναι πάνω από τον αθλούμενο για να διορθώνει την τεχνική όποτε αυτό χρειάζεται. Είναι δυναμική προπόνηση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων crosstraining, TRX, kettlebell και έχει μικροδιαλείμματα αφού στόχος είναι η άσκηση και η διασκέδαση. Συνήθως στα γκρουπάκια συμμετέχουν από 4 έως 8 άτομα, ενώ προσφέρουμε και υπηρεσίες personal training», λέει ο κ. Σκεπαριανός. «Το σημαντικότερο που κάνει η υπαίθρια άσκηση είναι ότι συνιστά ένα ζωντανό παράδειγμα για όσους δεν ασκούνται. Κι αυτό αφορά και παιδιά και ενηλίκους. Είναι μια μικρή παρακίνηση να βάλει στη ζωή του τον αθλητισμό όποιος δεν το δοκίμασε ποτέ…».

Ομάδες γυμναστικής
Οσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν την προπόνηση στην ύπαιθρο μπορούν να ρίξουν μια ματιά στα πάρκα και στους ελεύθερους χώρους της γειτονιάς τους.

Τα απαραίτητα

• Να φοράς πολλά και λεπτά ρούχα ώστε να διατηρείσαι ζεστός και να έχεις ελευθερία κινήσεων.

• Καπέλο και ελαφρύ ρουχισμό τις ζεστές ημέρες του χρόνου.

• Ενα μπουκαλάκι νερό.

5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΜΝΑΖΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

Πιο ολοκληρωμένη άσκηση. Ο διασκελισμός είναι διαφορετικός όταν κάποιος κάνει τζόκινγκ σε πάρκο. Επιπλέον το τρέξιμο σε διαφορετικές κλίσεις γυμνάζει περισσότερους μυς από ό,τι στον κυλιόμενο διάδρομο.

Πιο έντονη άσκηση. Οι θερμίδες που καίει κάποιος τρέχοντας σε εξωτερικό χώρο είναι πολύ περισσότερες από ό,τι στον διάδρομο καθώς εκεί δεν συναντούμε αντίσταση από τον αέρα ούτε αλλαγές στο έδαφος.

Μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Κατά τη διάρκεια ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε αθλούμενους διαπιστώθηκε ότι όσοι αθλούνταν σε ανοιχτούς χώρους πέτυχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε ψυχολογικά τεστ.

Μεγαλύτερη συχνότητα στην άσκηση. Μελέτες σε εθελοντές έχουν αποδείξει ότι όσοι γυμνάζονταν στην ύπαιθρο αθλούνταν συστηματικότερα από όσους επισκέπτονταν το γυμναστήριο για να ασκηθούν.

Ο ήλιος. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό σύστημα και για την καλή διάθεση.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου