ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάψουλα-αστερίας χορηγεί στον ασθενή φάρμακα με το …σταγονόμετρο

κάψουλα-αστερίας-χορηγεί-στον-ασθενή-650019

Ένα νέο σύστημα βραδείας αποδέσμευσης φαρμακευτικών ουσιών, σε μορφή κάψουλας, ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες, με την φιλοδοξία να αντικαταστήσει τον τρόπο χορήγησης αρκετών φαρμάκων, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σε διαδοχικές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Science Translational Medicine, ερευνητές πολλών ειδικοτήτων των Πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Μασαχουσέτης και του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκερ, σχεδίασαν μια κάψουλα η οποία απελευθερώνει πολύ αργά τις δραστικές ουσίες που περιέχει, έως και δύο εβδομάδες αφότου αυτή έχει βρεθεί στο στομάχι του ασθενούς.

Η νέα αυτή φαρμακευτική τεχνολογία ελπίζεται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως η ελονοσία, η φυματίωση, η νόσος Αλτσχάιμερ, οι νευροψυχικές διαταραχές, ο διαβήτης, το AIDS κ.α., καθώς υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί ασθενείς στις ανεπτυγμένες χώρες δεν παίρνουν τα φάρμακά τους όπως πρέπει, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά κατά πολύ το 50%. Αν όμως οι ασθενείς αρκεί να παίρνουν ένα φάρμακο ανά αραιά χρονικά διαστήματα, τότε η θεραπεία αρκετών ασθενειών θα γίνεται πιο σωστά.

Οι ερευνητές δημιούργησαν την κάψουλα από πολυκαπρολακτόνη, ένα πολυμερές, που προστατεύει την περιεχόμενη φαρμακευτική ουσία και την απελευθερώνει σταδιακά. Μάλιστα, αφού καταποθεί η κάψουλα αλλάζει σχήμα και μετατρέπεται σε «αστερία» ώστε να μην μπορεί να αποβληθεί από τον στομαχικό μυ.

Αρχικά η κάψουλα-αστερίας βρίσκεται ενσωματωμένη σε μια άλλη πιο μαλακή κάψουλα, που διαλύεται γρήγορα από τα οξέα του στομαχιού. Όμως, η εσωτερική κάψουλα αντέχει για πολύ περισσότερο καιρό, έως δύο εβδομάδες, όπως έδειξαν τα πειράματα με χοίρους. Η πρώτη δοκιμή αφορούσε τη δραστική ουσία ivermectin κατά της ελονοσίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέσα στην κάψουλα θα μπορούσε να τοποθετηθεί οποιοδήποτε φάρμακο, ενώ η αντοχή της είναι δυνατό να βελτιωθεί και άλλο, ώστε το φάρμακο να μένει στον οργανισμό για περισσότερο από ένα μήνα.

Σήμερα, τα περισσότερα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, δεν διαρκούν για πάνω από μια μέρα, καθώς εκτίθενται σε αντίξοες συνθήκες στο γαστρεντερικό σύστημα.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση της νέας φαρμακευτικής τεχνολογίας έχει ήδη ιδρυθεί από τους ερευνητές η Lyndra, η οποία προγραμματίζει τις πρώτες κλινικές δοκιμές της κάψουλας σε ανθρώπους το 2017.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου