ΤΟΠΙΚΑ

Το 65% – 80% με πόνο στη μέση ή τον αυχένα

το-65-80-με-πόνο-στη-μέση-ή-τον-αυχένα-662280

Εκδήλωση με θέμα «Συνήθεις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης» με κύριο ομιλητή τον Ορθοπεδικό Δ. Καφίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο Κοινωνικό Κέντρο της Νέας Δημητριάδας από το Τμήμα Ποιότητας Ζωής Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ.

Θα αναπτυχθούν θέματα, όπως ποιες είναι οι συνήθεις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, ποιες ομάδες συνήθως προσβάλλουν (από άποψη ηλικίας, φύλου, τρόπου ζωής, επαγγέλματος κ.λπ.), παράγοντες που προδιαθέτουν την εμφάνιση των παθήσεων, διάγνωση, θεραπεία και μέτρα πρόληψης.

Η ενημερωτική εκδήλωση κρίθηκε αναγκαία, καθώς το 65-80% του πληθυσμού θα βιώσει πόνο στη μέση ή τον αυχένα κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του και περίπου το 33% του πληθυσμού αντιμετωπίζει γενικά επεισόδια πόνου που υποτροπιάζει ή εμμένει.

Σύμφωνα με έρευνες, 10 εκατ. άνθρωποι καθημερινά είναι εκτός εργασίας λόγω οσφυαλγίας στις ΗΠΑ, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία για τον ίδιο ακριβώς λόγο χάνονται 15 εκατ. εργάσιμες μέρες ετησίως. Στη χώρα μας, ποσοστό που αγγίζει το 33% των Ελλήνων εργαζόμενων αναφέρει ότι αντιμετώπισε τον τελευταίο μήνα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη εξαιτίας της εργασίας του, ένα ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ποσοστό που αγγίζει το 46% αναφέρει συχνούς κι έντονους μυϊκούς πόνους στον αυχένα, στους ώμους και στα άνω άκρα, ποσοστό που, επίσης, αποτελεί το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης κατατάσσονται στην τρίτη θέση σε συχνότητα μετά τα καρδιαγγειακά και τις αρθροπάθειες. Οι κρίσεις οξείας οσφυαλγίας ξεκινούν συνήθως στην ηλικία των 25 χρονών, γίνονται σημαντικές στην ηλικία των 35 και κορυφώνονται μεταξύ 40-45 χρονών.

Σε όσους παρακολουθήσουν την εκδήλωση θα μοιραστούν φυλλάδια με χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη των συνήθων παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου