ΥΓΕΙΑ

Xημική ουσία που καταπολεμά τη γρίπη

xημική-ουσία-που-καταπολεμά-τη-γρίπη-851206

Μια νέα χημική ουσία, τη νουκλεοζίνη, η οποία μπορεί να καταπολεμήσει τη γρίπη των πτηνών Η5Ν1, καθώς επίσης την εποχική γρίπη, εμποδίζοντας τον ιό να αναπαραχθεί ανακάλυψαν επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ και τον Καναδά.

Η ανακάλυψη θεωρείται ελπιδοφόρα, επειδή οι ιοί της γρίπης συνεχώς μεταλλάσσονται και, μετά από ένα χρονικό διάστημα, μπορούν να καθιστούν αναποτελεσματικά τα υπάρχοντα αντι-ιικά φάρμακα.

Η έρευνα έγινε υπό τον μικροβιολόγο Ρίτσαρντ Γιάο του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιοτεχνολογίας Nature Biotechnology. Τα πειράματα των επιστημόνων με την ουσία έγιναν τόσο με πειραματόζωα, όσο και με καλλιέργειες κυττάρων. "Διαθέτουμε πλέον τελείως νέα όπλα για να χτυπήσουμε τον ιό της γρίπης που εμφανίζει ανθεκτικότητα στο οσελταμιβίρ και στο ζαναμιβίρ" δήλωσε ο Γιάο.  Η ουσία οσελταμιβίρ αποτελεί το βασικό συστατικό του φαρμάκου με την εμπορική ονομασία Ταμιφλού. Αντίστοιχα, το ζαναμιβίρ αποτελεί το συστατικό του φαρμάκου Ρελέντσα, δηλαδή των δύο βασικών "όπλων" κατά των ιών της γρίπης. Η νουκλεοζίνη επιτίθεται σε μια πρωτεΐνη των ιών της γρίπης, την νουκλεοπρωτεΐνη, που είναι υπεύθυνη για την αναπαραγωγή τους. Η ουσία έχει μέχρι στιγμής αποδειχτεί αποτελεσματική στα πειράματα κατά των ιών Η5Ν1, Η1Ν1 και Η3Ν2. Οι επιστήμονες αναμένεται τώρα να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη ουσία για την ανάπτυξη νέων αντι-ιικών φαρμάκων.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου