ΤΟΠΙΚΑ

Απαραίτητο το βιβλιάριο Υγείας για την εκτέλεση συνταγής

απαραίτητο-το-βιβλιάριο-υγείας-για-τη-61250

Αντί της προώθησης της κάρτας υγείας, επιστροφή σε χειρόγραφες πράξεις

Οπισθοδρόμηση στην εποχή των σφραγίδων και του βιβλιαρίου υγείας αντί της προώθησης πρακτικών ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων όπως η κάρτα υγείας καταλογίζουν στην κυβέρνηση φορείς του κλάδου υγείας με αφορμή εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ για την υποχρεωτική θεώρηση του βιβλιαρίου στην εκτέλεση συνταγής.

Ειδικότερα σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ για την αναγραφή της συνιστώμενης αγωγής στο βιβλιάριο ασθένειας ορίζεται ότι η συνταγή απαραίτητα συνοδεύεται από το βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου στο οποίο ο φαρμακοποιός ελέγχει την καταχώρηση των φαρμάκων και σημειώνει την εκτέλεση με σφραγίδα και υπογραφή. Η καταχώρηση στο βιβλιάριο υγείας της συνιστώμενης αγωγής με σφραγίδα και υπογραφή γιατρού γίνεται ακριβώς όπως έχει συνταγογραφηθεί στην ηλεκτρονική συνταγή. Η διαπίστωση παράβασης για την μη αναγραφή στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου επισύρει κυρώσεις τόσο για το γιατρό όσο και για το φαρμακοποιό που εκτελεί τη συνταγή. Επιπλέον οι θεράποντες γιατροί υποχρεούνται να ελέγχουν από το βιβλιάριο υγείας τυχόν προηγούμενη φαρμακευτική αγωγή, για την ίδια νόσο, ώστε να αποφεύγεται η συνταγογράφηση ιδιοσκευασμάτων η δραστική ουσία των οποίων έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική στο συγκεκριμένο ασθενή ή ακατάλληλη για την περίπτωσή του.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κων. Ματσιόλης, τονίζει πως η εγκύκλιος αντιμετωπίζει πρόβλημα που υπήρχε αλλά η διαδικασία που ορίζεται, δεν συνάδει με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών όπως η κάρτα υγείας στην οποία θα περιλαμβάνονται ψηφιακά δεδομένα του ασφαλισμένου.

«Αντί να ενισχυθούν διαδικασίες προώθησης της κάρτας υγείας, όπως συμβαίνει στην Ε.Ε., τονίζει, εμείς γυρίζουμε πίσω στο χρόνο, στο βιβλιάριο υγείας και σε γραφειοκρατικές διαδικασίες ελέγχου οι οποίες θα μπορούσαν να γίνονται ταχύτερα και χωρίς ταλαιπωρία των ασφαλισμένων μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου