ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Η ελονοσία πρέπει να εξαλειφθεί μέχρι το 2030

που-η-ελονοσία-πρέπει-να-εξαλειφθεί-μέ-500579

Σχέδιο για την εξάλειψη της νόσου σε τουλάχιστον 35 νέες χώρες σε 15 χρόνια

Ο κόσμος θα απαλλαχθεί σχεδόν εντελώς από την ελονοσία μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Διπλωμάτες από πολλές χώρες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στη Γενεύη πριν από λίγες ημέρες για να συζητήσουν για το ζήτημα αυτό και όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, αποφασίστηκε η μείωση στο 40% των περιστατικών ελονοσίας στον κόσμο μέχρι το 2020 και στο 90% μέχρι το 2030.

Το σχέδιο αυτό καλεί για πλήρη εξάλειψη της νόσου σε τουλάχιστον 35 νέες χώρες μέσα στην επόμενη 15ετία.
Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από την ασθένεια αυτή 600.000 άνθρωποι.

Ο Pedro Alonso, επικεφαλής του ΠΟΥ για το παγκόσμιο πρόγραμμα για την ελονοσία, δήλωσε στο AFP ότι οι στόχοι είναι «φιλόδοξοι, αλλά εφικτοί και μπορούν να μας φέρουν κοντά στην εξάλειψη της νόσου».

«Είναι η πιο φιλόδοξη, αλλά ρεαλιστική στρατηγική… που θα ακολουθηθεί από τα μέσα του 20ου αιώνα» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επέμεινε, ότι οι στόχοι είναι εφικτοί και «αν μη τι άλλο, ρέπουν προς τη συντηρητική πλευρά».

Κάθε χρόνο μολύνονται περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι και 600.000 χάνουν τη ζωή τους από την ασθένεια αυτή, με τα παιδιά κάτω των 5 ετών να αποτελούν τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των θυμάτων.

Στην Αφρική σημειώνεται το 90% των παγκόσμιων θανάτων από ελονοσία.

Όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ, ο κόσμος έχει κάνει ήδη τεράστια βήματα για την καταπολέμηση της νόσου, με τα παγκόσμια περιστατικά να έχουν σημειώσει πτώση της τάξης του 30% και τα ποσοστά θνησιμότητας να έχουν πέσει 47% μεταξύ του 2000 και 2013.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου