ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Καμπανάκι για το αρδευτικό

καμπανάκι-για-το-αρδευτικό-632732

Παρέμβαση στο γενικό γραμματέα δημοσίων έργων του Υπουργείου Υποδομών κ. Σιμόπουλο πραγματοποίησε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ζητώντας την άμεση έναρξη των έργων που έχουν καθυστερήσει.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατασκευή του συλλεκτήρα Σ6 προς την πλευρά της Κερασιάς, αλλά και στο αρδευτικό δίκτυο.

Μάλιστα, όπως τόνισε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου: «έχουμε πληροφορίες πως τα χρήματα για την συνέχιση του έργου του αρδευτικού δικτύου έχουν ήδη σταλεί στην ΕΥΔΕ Κάρλας και η γενική γραμματεία δημοσίων έργων θα πρέπει να εγκρίνει τη διαδικασία, ώστε η πίστωση να δοθεί στον εργολάβο για να ξεκινήσει και πάλι το έργο που έχει σταματήσει. Μάλιστα αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει πριν το τέλος του Οκτωβρίου που καταργείται και επίσημα η ΕΥΔΕ, διαφορετικά θα υπάρξει εκ νέου καθυστέρηση στο έργο. Επιτέλους το Υπουργείο Υποδομών θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δράσει άμεσα. Θα είναι τρομερό λάθος να υπάρχουν οι πόροι για να αρχίσει ένα πολύ σημαντικό έργο που συνδέεται με την Κάρλα και αφορά όλους τους αγρότες και να κωλυσιεργεί λόγω γραφειοκρατίας και αβελτηρίας».

Η Κάρλα

υπόθεση όλων

Στο μεταξύ την άμεση και συντονισμένη ενεργοποίηση όλων των φορέων του νομού καθώς και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να δοθούν λύσεις από την κυβέρνηση στο έργο της Κάρλας ζητεί με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.

Όπως τονίζεται από το Δήμο Ρήγα Φεραίου: «η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου της Κάρλας, της σπουδαιότερης πανευρωπαϊκά περιβαλλοντικής παρέμβασης αυτή τη στιγμή, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των πολιτών και των φορέων του νομού καθώς και της Περιφέρειας Θεσσαλίας με δεδομένο ότι οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της ανασύστασης της λίμνης θα είναι ευεργετικές για όλο το κοινωνικό σύνολο.

Με αυτή την αρχή βρισκόμαστε όλοι σε μια κρίσιμη καμπή. Η λίμνη αντιμετωπίζει ήδη σημαντικούς κινδύνους τους οποίους είχαμε επισημάνει έγκαιρα, από το 2011, σε συναντήσεις που είχαμε κάνει παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων. Με εξαίρεση τις εργασίες στο κεντρικό αντλιοστάσιο, που και αυτές άργησαν πολύ να ξεκινήσουν, στα υπόλοιπα θέματα τα έργα έχουν κωλύσει υποβαθμίζοντας τις δυνατότητες για πολύπλευρη ανάπτυξη. Οι ευθύνες των αρμόδιων Υπουργείων είναι τεράστιες, γιατί ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια δεν είδαν με σοβαρότητα το έργο. Μάλιστα πρόσφατα κατάργησαν την ΕΥΔΕ Κάρας, ενώ διαλύουν ουσιαστικά τον Φορέα Διαχείρισης.

Θα πρέπει, όμως να βάλουμε μια τελεία στις διαπιστώσεις που όλοι τις ασπαζόμαστε και να δούμε, τι θα κάνουμε από δω και πέρα. Και η πρόταση του Δήμου Ρήγα Φεραίου τόσο προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας που έχει πλέον την ευθύνη της λίμνης, όσο και στους υπόλοιπους φορείς του νομού που ενδιαφέρονται άμεσα, αλλά και στους βουλευτές, είναι να ενεργήσουμε συντονισμένα και άμεσα πιέζοντας το Υπουργείο για να δώσει λύσεις. Άλλη καθυστέρηση δεν χωρεί. Το ζήτημα της Κάρλας έχει πολύπλευρη σημασία για την εξέλιξη του τόπου μας και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Μακροπρόθεσμα θα ωφεληθούν το περιβάλλον, ο αγροτικός κόσμος, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η τοπική επιχειρηματικότητα.

Και μπροστά σε αυτή την κρίσιμη πρόκληση το θέμα τώρα είναι η δυναμική και ενωμένη δράση όλων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου