ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Επίσκεψη Ευρωπαίων επιστημόνων

επίσκεψη-ευρωπαίων-επιστημόνων-654648

Καθοριστική συμμετοχή στην υλοποίηση από την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου του προγράμματος «INTERREGIVCLAKEADMIN – Διαχείριση Τοπικών Πρωτοβουλιών Ανασύστασης Λιμνών» είχε το Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδας.

Οι ευρωπαίοι επιστήμονες και φορείς, μαζί με τους υπευθύνους της Ε.Α.Π., είχαν την ευκαιρία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος να επισκεφτούν το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας που λειτουργεί το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. στα Κανάλια. Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκδήλωσης έκαναν ένα ταξίδι στο χρόνο, γνώρισαν το λιμναίο πολιτισμό της Κάρλας -μια διαδρομή από τη Νεολιθική εποχή ως τις μέρες μας- και τη σύνδεση της περιοχής με τον Απόλλωνα, τον Ασκληπιό και τη νεράιδα της λίμνης, τον Ήταυρο.

Το ρόλο της όλης παρουσίασης ανέλαβε ο εμψυχωτής του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. και του Μουσείου κ. Γ. Χανιάς. Ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. και του Μουσείου κ Σ. Γκανάτσιος αναφέρθηκε κυρίως στο ρόλο που διαδραματίζει το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. ως Περιβαλλοντική Οργάνωση της περιοχής της Κάρλας, στις δράσεις του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. για την προστασία του περιβάλλοντος της Κάρλας και την τεράστια προσπάθεια των εθελοντών μελών και Φίλων του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. που καταβάλλουν από το 2003, παράλληλα με το έργο ανασύστασης της λίμνης. Αυτές οι δράσεις είναι από τη μια συνεχείς παρεμβάσεις και προτάσεις προς τους υπευθύνους φορείς του έργου με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης της λίμνης ως προς την ποιότητα των υδάτων κι από την άλλη εκδηλώσεις και διαρκής παρουσία κοντά στους παραλίμνιους ανθρώπους με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους και τελικό στόχο τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Έγινε ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου και η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δράσεων του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. κα Στ. Μωραΐτη αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά- περιβαλλοντικά προγράμματα που εκπονεί το ΜΟΥΣΕΙΟ.

Σκοπός του Ευρωπαϊκού αυτού προγράμματος είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των περιφερειακών αναπτυξιακών πολιτικών στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων και ειδικά στο πεδίο της αποκατάστασης και διαχείρισης λιμνών. Συντονιστής Εταίρος είναι το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Φιλανδίας, ενώ οι υπόλοιποι Εταίροι είναι για τη Φιλανδία το Πανεπιστήμιο της Σαβινίας, για την Τσεχία το Πανεπιστήμιο της Ν. Βοημίας, για τη Δανία ο Δήμος Άλλεροντ, για την Εσθονία το Πανεπιστήμιο της Εσθονίας, για την Ουγγαρία ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Μπάλατον, για την Ιρλανδία η Δ. Περιφέρεια της Ιρλανδίας, για την Ιταλία η Νομαρχία Ριέτι, για τη Μάλτα το Ίδρυμα Τέμι Ζάμιτ και για την Ελλάδα η Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου