ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ιχνη «Πυρήνων Φωτιάς» πίσω από τη ληστεία στο Βελεστίνο

ιχνη-πυρήνων-φωτιάς-πίσω-από-τη-ληστ-711787

Την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς ή κάποιαν άλλη του χώρου βλέπουν οι Αρχές πίσω από την ένοπλη ληστεία που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Εθνική Τράπεζα στο Βελεστίνο.

Ψύχραιμοι και χωρίς να βιάζονται, οι τέσσερις ένοπλοι δράστες, δύο από τους οποίους δεν ήταν πάνω από 20-23 χρόνων και οι άλλοι δύο γύρω στα 30, παρέμειναν 20 ολόκληρα λεπτά στο υποκατάστημα της τράπεζας, περίμεναν μάλιστα τον διευθυντή να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο -«έχουμε υπομονή» είπαν χαρακτηριστικά- και έφυγαν αρπάζοντας 317.000€.

Ερωτηματικά προκύπτουν ωστόσο για το σύστημα ασφάλειας στις πόρτες, καθώς οι δράστες μπήκαν και βγήκαν ανενόχλητοι, ενώ καθ’ όλη την παραμονή τους δεν ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός.

«Δεν πειράζουμε πολίτες. Μόνο από την τράπεζα θα πάρουμε χρήματα. Μην φοβάστε», είπε ένας από τους νεαρούς στους πελάτες που κρατούσαν χαρτονομίσματα, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς πρακτική με τις ληστείες σε Πάρο, Βελβεντό Κοζάνης και Φιλώτα Φλώρινας, οι οποίες έχουν γίνει από μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Οι κινήσεις των ενόπλων στη ληστεία του Βελεστίνου μοιάζουν με αυτές των δραστών στο χτύπημα της Πάρου πριν έναν χρόνο

Χαρακτηριστικό της ψυχραιμίας και του καλού σχεδιασμού της ληστείας ήταν και το γεγονός ότι ο τέσσερις δράστες δεν είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, οι δύο φορούσαν περούκες, οι άλλοι δύο μεγάλα γυαλιά ηλίου με σκούρους φακούς και όλοι είχαν άκρως καλοκαιρινή αμφίεση με βερμούδες και κοντομάνικα μπλουζάκια.

Επιπλέον έφυγαν σαν… κύριοι από την τράπεζα, περνώντας από τις πόρτες ασφάλειας, με τους δύο στρατιωτικούς σάκους γεμάτους χρήματα στα χέρια και αφού περπάτησαν από τον πεζόδρομο, έφτασαν σε παρακείμενο στενάκι, όπου τους περίμενε ένας συνεργός τους με Ι.Χ. Το αυτοκίνητο βρέθηκε λίγη ώρες αργότερα καμένο ολοσχερώς, σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από την τράπεζα, στην περιοχή της Χλόης, πίσω από τον λόφο του Αγίου Μηνά -στον δρόμο για τον Βόλο- και όπως προέκυψε, είχε κλαπεί από το Αιγάλεω πριν από περίπου δύο μήνες.

Μπήκαν ως πελάτες
Η ληστεία σημειώθηκε γύρω στις 13.30 την Τετάρτη και οι δράστες μάλλον υπέθεσαν ότι παραμονή Δεκαπενταύγουστου δεν θα υπήρχε κόσμος στο υποκατάστημα της τράπεζας, ωστόσο φαίνεται να γνώριζαν πως το χρηματοκιβώτιο είχε χρήματα. Μπήκαν άνετοι ως πελάτες και φτάνοντας στο εσωτερικό φώναξαν όλοι μαζί «ακίνητοι, ληστεία», οι δύο μάλιστα πρόταξαν τα όπλα που κρατούσαν, πιστόλια τύπου Glock, και οι άλλοι δύο πέταξαν στους υπαλλήλους δύο μεγάλους στρατιωτικούς σάκους.

Πέρασαν σχεδόν 20 λεπτά μέχρι να αποχωρήσουν οι ληστές και όλο αυτό το διάστημα πελάτες και υπάλληλοι παρακολουθούσαν «παγωμένοι». Οπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες, οι ένοπλοι δεν σημάδευαν τους πελάτες με τα όπλα, δεν είχαν πρόθεση να χτυπήσουν και περισσότερο ήθελαν να τους εκφοβίσουν, ενώ δεν πήραν μια δεσμίδα χαρτονομίσματα που κρατούσε στα χέρια του ένας από αυτούς.

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών
Ομοιότητες με χτυπήματα σε Πάρο, Βελβεντό και Φιλώτα

Μετά την αποχώρησή τους οι αστυνομικές Αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους και στήθηκαν μπλόκα της αστυνομίας κατά μήκος του δρόμου Βελεστίνου-Βόλου, καθώς κάποιες πληροφορίες έλεγαν πως το ύποπτο όχημα κινούνταν προς τον Βόλο, όπου, όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Ιανουάριο είχε βρεθεί στην οδό Ελλησπόντου γιάφκα της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, μέσα στην οποία κατασχέθηκαν 3 καλάσνικοφ, 7 πιστόλια, 1 περίστροφο, 4.000 σφαίρες, στολές αστυνομικών, φάροι περιπολικών και αξεσουάρ για μεταμφίεση. Μπλόκα στήθηκαν και στην ΠΑΘΕ.

Περιπολικά παρέμεναν και χθες όλη μέρα στον κόμβο των Μικροθηβών και ακινητοποιούσαν οχήματα που θεωρούσαν ύποπτα.

Οταν, ωστόσο, βρέθηκε το καμένο όχημα, οι Αρχές αντιλήφθηκαν ότι οι ληστές χρησιμοποίησαν άλλο όχημα διαφυγής και ενδεχομένως στη διαδρομή εγκατέλειψαν και εκείνο και πήραν κάποια άλλα που είχαν κρυμμένα.

«Είναι βέβαιο ότι η ληστεία δεν έγινε από απλούς κακοποιούς ή ποινικούς, αλλά από άτομα που κινούνται στον βραχίονα της τρομοκρατίας και με τα χρήματα θα χρηματοδοτήσουν το αντάρτικο πόλης. Ακόμη και τα πιστόλια που χρησιμοποίησαν δείχνουν άτομα που κινούνται σε αυτόν τον χώρο», έλεγε στο «Εθνος» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Στην αντιτρομοκρατική σήμανε συναγερμός και οι επιτελείς έχουν βρει ομοιότητες της ληστείας στο Βελεστίνο με εκείνη που έγινε πριν από έναν χρόνο στην ALPHA Bank στην Πάρο, από μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, με θύμα τον 53χρονο, Δημήτρη Μίχα, οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στην προσπάθειά του να αποτρέψει τη διαφυγή των δραστών.

Επιπλέον οι κινήσεις των δραστών θυμίζουν εκείνες των τεσσάρων νεαρών τρομοκρατών που συνελήφθησαν μετά τη διπλή ένοπλη ληστεία στην ΑΤΕbank και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και των ενόπλων που λήστεψαν την ΑΤΕbank στον Φιλώτα Φλώρινας τον Νοέμβριο του 2012.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου