ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αφήνουν άρον – άρον το βαμβάκι

αφήνουν-άρον-άρον-το-βαμβάκι-766789

Mέσα στις επόμενες μέρες περιμένουν οι αγρότες του κάμπου του Βελεστίνου τις ανακοινώσεις της ΕΑΣ Βόλου για τις τιμές παρέμβασης στη φετινή σοδειά του σκληρού σίτου. Οι αγρότες ευελπιστούν οι τιμές να είναι τέτοιες, ώστε να αναχαιτίσουν τυχόν κερδοσκοπικές τάσεις που αναμένεται ότι θα εκδηλωθούν για μία ακόμη φορά από την πλευρά των εμπόρων.

Κάτι το οποίο επιχειρήθηκε, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι αγροτών, να γίνει με τις τιμές στο κριθάρι, όπου οι τιμές που έδωσαν οι έμποροι ήταν μόλις 15 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που, όπως σημειώνουν, η Ένωση Βόλου καθόρισε την τιμή των 18 λεπτών για όσους θέλουν να πάρουν προκαταβολή και να κλείσουν τις τιμές μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ όσοι θέλουν να διαθέσουν άμεσα την παραγωγή τους με κλειστή τιμή, τότε η τιμή που δίνει η Ένωση Βόλου είναι 20 λεπτά το κιλό. Σημειώνεται πως αυτές τις μέρες είναι σε πλήρη εξέλιξη στον κάμπο οι εργασίες θερισμού των δημητριακών. Εργασίες που εκτιμάται ότι θα κρατήσουν μέχρι τις 20 Ιουνίου περίπου.

Στα αξιοσημείωτα, όπως λέει ο Πρόεδρος της ΑΣΟ Ριζομύλου Ηλίας Ιωάννου, είναι ότι φέτος οι καλλιεργούμενες με σκληρό σιτάρι και κριθάρι εκτάσεις στον κάμπο του Βελεστίνου είναι αυξημένες κατά 25% περίπου, σε σύγκριση με τις ποσότητες που καλλιεργήθηκαν πέρυσι. Οι περισσότερες εκτάσεις που φέτος καλλιεργήθηκαν με δημητριακά, ήλθαν να αντικαταστήσουν στην συντριπτική τους πλειονότητα, εκτάσεις που μέχρι πέρυσι καλλιεργούνταν με βαμβάκι . Η στροφή των αγροτών στα δημητριακά , όπως λέει ο κ. Ιωάννου, ήταν θεαματική, όταν πέρυσι είδαν τις τιμές αγοράς του βαμβακιού από τα εκκοκκιστήρια να κατρακυλούν στα 40 λεπτά το κιλό. Αν το πρώτο νούμερο δεν ξεκινά από… 6, κανείς παραγωγός δεν πρόκειται να καλλιεργήσει ξανά βαμβάκι στον κάμπο, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΑΣΟ Ριζομύλου. Κάτω από την τιμή των 0,60 ευρώ το κιλό η άλλοτε μονοκαλλιέργεια στο θεσσαλικό κάμπο, είναι πλέον ασύμφορη, καθώς το κόστος για τις εισροές που απαιτούνται για τη βαμβακοκαλλιέργεια σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα είναι πάρα πολύ υψηλό, ενώ το τελικό κόστος έγινε ακόμη πιο απαγορευτικό, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την άντληση του νερού, μέσω των αντλιοστασίων, για την άρδευση των εκτάσεων τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι για το σκοπό αυτό οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών της Μαγνησίας παρακολουθούν από κοντά και με ενδιαφέρον τις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από το μείζον έργο που έχει να κάνει με την κατασκευή του αρδευτικού έργου του Ριζομύλου, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα δώσει τη δυνατότητα να κλείσουν τις γεωτρήσεις τους, καθώς τα χωράφια τους σε μία τέτοια περίπτωση θα αρδεύονται από τα νερά του ταμιευτήρα της Κάρλας.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου