ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων από το Δήμο Ρήγα Φεραίου

προώθηση-τοπικών-αγροτικών-προϊόντω-713408

Στην προώθηση των τοπικών αγροτικών του προϊόντων στοχεύει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου μέσω της συμμετοχής του στην πρώτη εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Μουσείο της Ακρόπολης στο διάστημα 18-21 Απριλίου. Στην έκθεση ο Δήμος θα αναδείξει το δικό του καλάθι τοπικών προϊόντων.

Ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ θα συμμετάσχει και στις μετέπειτα προγραμματισμένες εκδηλώσεις στα πλαίσια προβολής των τοπικών προϊόντων της Θεσσαλίας.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων ποιότητας, ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στην τοπική ανάπτυξη. Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ενημερώνει όλους τους φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και παράγουν τέτοιου είδους προϊόντα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν το υλικό τους στο Δήμο Ρήγα Φεραίου – Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Ρήγα Φεραίου 66 – Βελεστίνο) ή να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2425350209 – 2425350211 (κ. Καλεσόπουλος Δημήτριος) για περισσότερες πληροφορίες. Στο καλάθι αγροτικών προϊόντων του Δήμου Ρήγα Φεραίου έχουν ενταχθεί τα εξής:

Γεωργικά προϊόντα:

1) Αμύγδαλα περιοχής Καναλίων: Στην περιοχή, παραδοσιακά, καλλιεργούνται περίπου 7.000 στρέμματα αμυγδαλεώνων διαφόρων ποικιλιών (φερανιές –texas- τροΐτο).

2) Αχλάδια περιοχής Βελεστίνου: Στο Βελεστίνο υπάρχει παράδοση στην παραγωγή αχλαδιών και ειδικότερα της ποικιλίας «κρυστάλλια-τσακώνικα». Αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται 300 στρέμματα αχλαδιές.

3) Σκόρδα περιοχής Ριζομύλου: Εξαιρετικής ποιότητας σκόρδα παράγονται σε έκταση 300 περίπου στρεμμάτων.

4) Όσπρια Περιοχής Βελεστίνου: 350 περίπου στρέμματα καλλιεργούνται σήμερα στην περιοχή (κυρίως φακές, φασόλια και ρεβύθια) με τάση αύξησης λόγω στροφής των νέων παραγωγών σε εναλλακτικές καλλιέργειες.

5) Φιστίκια κελυφωτά (Αιγίνης) περιοχής Στεφανοβικείου:Τα τελευταία χρόνια η επέκταση της καλλιέργειας φιστικιών είναι εμφανής στην περιοχή. 500 στρέμματα καλλιεργούνται σήμερα με ετήσια παραγωγή 70 τόνους περίπου. Σημειώνεται ότι άλλα 100 στρέμματα φιστικιών καλλιεργούνται στο Ριζόμυλο.

6) Αρωματικά φυτά (Ρίγανη). Σε διάφορες περιοχές του Δήμου (Άγιος Γεώργιος – Αερινό- Περίβλεπτο – Ριζόμυλο) καλλιεργούνται αρωματικά φυτά και κυρίως ρίγανη με προοπτική αύξησης των στρεμμάτων καθώς οι καλλιέργειες αυτές είναι πολύ λιγότερο υδροβόρες από τις παραδοσιακές καλλιέργειες

7) Κηπευτικά ευρύτερης περιοχής Βελεστίνου . Εδώ και δεκαετίες στην περιοχή Βελεστίνου καλλιεργούνται κηπευτικά εξαιρετικής γευστικής ποιότητας.

8) Ελιές ευρύτερης περιοχής Δήμου Ρήγα Φεραίου: Η ελιά αποτελεί μια καλλιέργεια με μεγάλη δυναμική και συνεχώς επεκτείνεται σε μεγαλύτερες εκτάσεις.

Σήμερα στην περιοχή του Δήμου καλλιεργούνται περίπου 4.000 στρέμματα ελαιόδεντρων.

Κτηνοτροφία-κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα:

1) Γίδια Σκοπέλου περιοχής Κεραμιδίου Καναλίων: Ο Συνεταιρισμός κτηνοτρόφων της περιοχής έχει 21 μέλη και εκτρέφει περίπου 6.500 γίδια ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής.

2) Βοοειδή ελευθέρας βοσκής Κεραμιδίου Καναλίων: Η ποιότητα του βοείου κρέατος είναι εξαιρετική και υψηλής θρεπτικής αξίας. Στην περιοχή εκτρέφονται περίπου 4.000 βοοειδή. Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου εκτρέφονται ημισταβλισμένα 70.000 περίπου αιγοπρόβατα, επιπλέον των γιδιών Σκοπέλου, και παράγονται μεγάλες ποσότητες γάλακτος και κρέατος. Επίσης εκτρέφονται περίπου 900 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

3) Μέλι: Στο Δήμο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η μελισσοκομία. Η παραγωγή μελιού κυμαίνεται στα επίπεδα των 40 τόνων.

4) Γαλακτοκομικά προϊόντα: Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται τρία τυροκομεία με παραγωγή περίπου 400 τόνων φέτας ΠΟΠ και 150 τόνων σκληρών τυριών ετησίως, χρησιμοποιώντας γάλα από τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Επίσης, δραστηριοποιούνται δύο βιοτεχνίες παραγωγής γιαουρτιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου