ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Βελεστίνο – Παλαιοφάρσαλα

βελεστίνο-παλαιοφάρσαλα-43742

Επί τάπητος τέθηκε σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Ρήγα Φεραίου η ενεργοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Βελεστίνου με τα Παλαιοφάρσαλα με στόχο την προσέλκυση τουριστών, καθώς το όλο εγχείρημα αρχικά θα συνδυάζεται με πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στη συνάντηση έδωσαν το «παρών» η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Γούσιος, ο Δήμαρχος Φαρσάλων, οι Αντιδήμαρχοι Ρήγα Φεραίου και Φαρσάλων, εκπρόσωποι της Εταιρείας Μουσειακών Σιδηροδρόμων καθώς και εκπρόσωποι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Πρόκειται για την πρώτη τόσο διευρυμένη σύσκεψη που αντικείμενο είχε την ανεύρεση τρόπων επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Βελεστίνου-Παλαιοφαρσάλων, ενός τμήματος που για χρόνια αποτελούσε το κύριο μεταφορικό μέσο χιλιάδων πολιτών της υπαίθρου, αλλά και εμπορευμάτων.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τους υπόλοιπους φορείς ενεργοποιεί ξανά τις διαδικασίες, προκειμένου η περιοχή να «ζωντανέψει» ένα μεταφορικό μέσο – σύμβολο στις τοπικές κοινωνίες.

Στόχος είναι η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής να αξιοποιηθεί για την προσέλκυση επισκεπτών, τη διοργάνωση σχολικών εκδρομών και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Από τη Δημοτική Αρχή τονίζεται σε πρώτη φάση μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το τρένο για να εκτελέσει το δρομολόγιο Βελεστίνο – Αερινό και στη συνέχεια στο Ρήγειο. Θέση που βρίσκει σύμφωνο και το Δήμο Φαρσάλων.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τρόποι χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος, αν δηλαδή μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά και ποιοι σταθμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι δύο δράσεις που μπορούν να συνδυαστούν με το θεσσαλικό σιδηρόδρομο. Πιο συγκεκριμένα μέσα στο τρένο θα είναι δυνατή η διεξαγωγή διαφόρων εκδηλώσεων, ενώ και οι σταθμοί μπορούν να αποτελέσουν χώρους εκθεσιακών αντικειμένων με την ιστορία του τρένου. Παράλληλα είναι εφικτή και η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού μέσω των χώρων εστίασης που θα λειτουργούν στους χώρους των Σταθμών ή παρακείμενα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου