ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Χρηματοδότηση για τα κτήρια του Παν. Θεσσαλίας

χρηματοδότηση-για-τα-κτήρια-του-παν-θε-79834

Επιστολή με την οποία ζητείται η συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο, απέστειλε στον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.

Από τη Δημοτική Αρχή τονίζεται ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στη μη χρησιμοποίηση των κτηρίων του Ιδρύματος που θα μπορούσαν να προσδώσουν σημαντική επιστημονική, κοινωνική και οικονομική κινητικότητα στην περιοχή.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επανέλθει στην επικαιρότητα τόσο από πλευράς Πανεπιστημίου, όσο και του Δήμου Ρήγα Φεραίου, το ζήτημα της πιο ουσιαστικής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων που διαθέτει το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς μέσω της Γεωπονικής Σχολής στο Βελεστίνο.

Το λεγόμενο και ως «Αγρόκτημα» του Πανεπιστημίου εκτός από τις γεωργικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για την έρευνα και εκπαίδευση των φοιτητών, αποτελείται και από κτήρια τα οποία δυστυχώς εδώ και χρόνια είναι εγκαταλειμμένα και αναξιοποίητα, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του Πανεπιστημίου να τα συντηρήσει. Πρόκειται όμως για κτηριακές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν με την προοπτική της δρομολόγησης δράσεων που θα ωφελούσαν πολύπλευρα τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και την τοπική κοινωνία.

«Ως Δήμος θεωρούμε -σημειώνει σε επιστολή που απέστειλε στον κ. Αγοραστό η Δημοτική Αρχή, ότι πρέπει να τεθεί μια κόκκινη γραμμή και να ξεκινήσει άμεσα η συντήρηση αυτών των κτηρίων που κινδυνεύουν με σημαντικές φθορές από την πολύχρονη εγκατάλειψη. Και ήδη έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στην πανεπιστημιακή κοινότητα για την υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία πάντοτε μαζί της, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της διάχυσης της γνώσης για νέες καλλιέργειες και μεθόδους στους αγρότες, της δημιουργία μιας Αγροτεχνόπολης για τους επισκέπτες με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών γεγονότων. Ακόμη και λειτουργία ξενώνα, όπως άλλωστε ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα από τα κτήρια, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει γίνει».

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή η σημερινή κατάσταση με τα εγκαταλειμμένα κτήρια, μόνο θλίψη και απογοήτευση προκαλεί, γι’ αυτό και ζητείται να υπάρξει άμεση παρέμβαση, προκειμένου ένα κρίσιμο ζωτικό κομμάτι του Πανεπιστημίου να μην εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου