ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πρόταση αξιοποίησης των κτηρίων του Πανεπιστημίου στο Βελεστίνο

πρόταση-αξιοποίησης-των-κτηρίων-του-π-278200

Κατατέθηκε από το Δήμο Ρήγα Φεραίου προβλέποντας και την ίδρυση «Αγροτεχνόπολης»

Πρόταση συνεργασίας για από κοινού αξιοποίηση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Αγροκτήματος που διαθέτει το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος στο Βελεστίνο, κατέθεσε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με στόχο την ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, αλλά και τη διάχυσης της γνώσης στους αγρότες και την ευρύτερη τοπική κοινωνία με παράλληλα οφέλη για τον πρωτογενή τομέα και τους επαγγελματικούς φορείς.

Ανάμεσα στις δράσεις προτείνεται η δημιουργία «Αγροτεχνόπολης» η αξιοποίηση του ξενώνα, αλλά και η εκπαίδευση των αγροτών στις νέες καλλιέργειες.

Ήδη μεταξύ των δύο πλευρών έχουν γίνει κάποιες διερευνητικές επαφές μέσα σε θετικό κλίμα, καθώς κοινός στόχος είναι η λειτουργική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων προς όφελος των φοιτητών, των επιστημόνων, των ερευνητών, των αγροτών και της τοπικής κοινωνίας.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου υπογράμμισε πως «το αγρόκτημα του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος αποτελεί κόσμημα για την περιοχή μας και στοιχείο έντονης παρουσίας του Πανεπιστημίου στην περιοχή μας.

Ως Δήμος θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος και να συμβάλλουμε με προτάσεις, αλλά και παρεμβάσεις στην ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση των κτηριακών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στο Αγρόκτημα.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει κάποιες επαφές με τους διδάσκοντες του Τμήματος, ενώ υποβάλαμε και την ολοκληρωμένη πρότασή μας τόσο στην Πρυτανική Αρχή, όσο και στην πρόεδρο του Τμήματος κ. Μαρία Σακελλαρίου – Μακραντωνάκη.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως μέσα στο πνεύμα συνεργασίας και προσφοράς μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Η παρουσία του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Π.Θ. εντός ορίων του Δήμου Ρήγα Φεραίου δημιουργεί τις βάσεις για μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο φορέων με κοινό αντικείμενο δράσης τον πρωτογενή τομέα που αποτελεί και κοινό τους χαρακτηριστικό.

Το αγρόκτημα του Π.Θ. στο Βελεστίνο χωροθετημένο σε κομβική θέση στα εθνικά δίκτυα μεταφορών (ΠΑΘΕ, Σιδηροδρομικό δίκτυο, ΠΕΟ Βόλου – Λάρισας, Αερολιμένες) και τα υφιστάμενα κτήρια που διαθέτει, αναδεικνύεται σε κατάλληλο χώρο εφαρμογής δράσεων μεταξύ του Π.Θ. και του Δήμου. Αδύναμο σημείο αποτελεί η λειτουργική και αισθητική κατάσταση των κτηρίων, τα οποία χρήζουν άμεσης συντήρησης και αξιοποίησης.

Η πρόταση

Σύμφωνα με την πρόταση, η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ρήγα Φεραίου και της Γεωπονικής Σχολής του Π.Θ. θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατεύθυνση ανάπτυξης την ευρύτερη περιοχή και να προβάλλει ουσιαστικά το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Π.Θ. με ταυτόχρονη προώθηση αγροτικών και περιβαλλοντικών δράσεων που αφορούν στην περιοχή της Κάρλας, την ανάδειξη νέων καλλιεργειών και μεθόδων καλλιέργειας καθώς και τη διαχείριση και διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με δίκτυα διάθεσης και πώλησης αγροτικών προϊόντων.

Κατά τη φάση εξέλιξης της παρούσας συνεργασίας, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα εκπαίδευσης των αγροτών, αύξησης της επισκεψιμότητας της περιοχής μας, δυνατότητα φιλοξενίας ερευνητών και πανεπιστημιακών από άλλα ιδρύματα της χώρας, αλλά και το εξωτερικό καθώς και άμεση συνεργασία με το Δήμο μας σε αναπτυξιακά, πολιτιστικά και επιστημονικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Η πρότασή του Δήμου Ρήγα Φεραίου επικεντρώνεται στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος και του Δήμου Ρήγα Φεραίου και αναλύεται σε τέσσερα διακριτά στάδια:

-Εκπαίδευση νέων αγροτών και φορέων της περιοχής σε σύγχρονες καλλιέργειες και συστήματα διαχείρισης -Προτείνεται ο ορισμός μιας επιτροπής του Τμήματος Γεωπονίας, σε συνεργασία με το Δήμο, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων με σκοπό την επίδειξη νέων καλλιεργειών σε έκταση επιδεικτικού αγρού στο χώρο του αγροκτήματος. Ο χώρος αυτός θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατάλληλα με τη βοήθεια και τη συμμετοχή του Δήμου, ώστε να είναι επισκέψιμος και καλαίσθητος. -Αξιοποίηση έκτασης για τη δημιουργία «Αγροτεχνόπολης»-Προτείνεται η παράλληλη ή κοινή αξιοποίηση χέρσου χώρου για την οργάνωση εκδηλώσεων κλαδικών εκθέσεων, δημιουργία εποχιακών θεματικών πάρκων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο προτεινόμενος χώρος αποτελεί συνέχεια της έκτασης από τον ΟΣΕ (οριοθετείται στο κάτω μέρος του χώρου των κτηριακών εγκαταστάσεων) και θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε ενότητα με τον δημοτικό χώρο ώστε να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων όπου θα συμμετάσχουν και οι δυο φορείς (Π.Θ., Δήμος)-Κοινή αξιοποίηση του κτηρίου των ξενώνων και του χώρου εστίασης-Προτείνεται συνδιαχείριση του χώρου στέγασης για κάλυψη των αναγκών τόσο του Δήμου όσο και του Π.Θ.-Κτήριο εισόδου (θυρωρείο)-Προτείνεται να δοθεί βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων σε μια οικογένεια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η οποία θα έχει την υποχρέωση της καθαριότητας και της συντήρησης όλου του χώρου των κτηριακών εγκαταστάσεων του αγροκτήματος (αύλειος χώρος, κτήρια κ.λ.π.).

Όπως τονίζεται από το Δήμο Ρήγα Φεραίου «σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε πρόταση του Δήμου Ρήγα Φεραίου δεν γίνεται να ευδοκιμήσει χωρίς τη στήριξη και ενεργή συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικότερα του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής του Π.Θ., το οποίο είναι ο κύριος διαχειριστής των χώρων και κατέχει κατά τη γνώμη μας βαρύνουσα θέση στις αναπτυξιακές προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα για την περιοχή μας.

Βασική μας επιθυμία είναι η ανάδειξη του αξιόλογου έργου που επιτελεί το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Π.Θ. και η αξιοποίηση του από το Δήμο Ρήγα Φεραίου, προς όφελος των αγροτών, των επιστημόνων και των επαγγελματικών φορέων της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου