ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στο τελικό στάδιο η έγκριση ανάπλασης για το έργο του πεζοδρόμου στο Βελεστίνο

στο-τελικό-στάδιο-η-έγκριση-ανάπλασης-316548

Στην τελική φάση βρίσκεται το θέμα της βιοκλιματικής ανάπλασης του πεζοδρόμου στο Βελεστίνο με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το ΕΣΠΑ. Η μελέτη του έργου έχει ενταχθεί πλέον στη δεύτερη φάση αξιολόγησης από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Κλιματικών Αλλαγών.

Εμπλουτισμός της φύτευσης, τοποθέτηση ειδικών πλακιδίων, χώροι σκίασης προβλέπονται μεταξύ άλλων στις παρεμβάσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ανάπλασης του πεζοδρόμου.Η μελέτη του έργου εγκρίθηκε στην πρώτη φάση αξιολόγησης από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πλέον βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την έγκρισή της.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το ΕΣΠΑ μέσω ειδικού προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος.Όπως τονίζεται στη μελέτη, βασικό στοιχείο της πρότασης αποτελεί η εκτεταμένη χρήση φύτευσης, η οποία προσδίδει πολλαπλά οφέλη. Η σκίαση κατά τους μήνες της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας χαμηλώνει αισθητά τις επιφανειακές θερμοκρασίες των υλικών δαπεδόστρωσης και συμβάλλει τα μέγιστα στη θερμική άνεση των χρηστών των υπό μελέτη υπαίθριων χώρων, αλλά και των γύρω κτηρίων.

«Η υλοποίηση του έργου θα έχει περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αλλά και οικονομικά οφέλη, αφού ο πεζόδρομος θα γίνει ακόμη περισσότερο σημείο αναφορά της πόλης του Βελεστίνου. Παράλληλα, θα συμβάλλει και στην ανακούφιση των δημοτών τους θερινούς μήνες που λόγω της ζέστης ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα. Η μελέτη που έχουμε υποβάλλει ως Δήμος, διαθέτει όλα τα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά για να χρηματοδοτηθεί και ελπίζουμε ότι τελικά θα πετύχουμε το στόχο μας».

Για τους ανέργους

Στο μεταξύ θετική εξέλιξη υπάρχει για το Δήμο Ρήγα Φεραίου και στο ζήτημα της υλοποίησης προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας. Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη των ατόμων από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στο πρόγραμμα ΤΟΠΕΚΟ που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και συμμετέχουν ο Δήμος Ρήγα Φεραίου μαζί με τους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς – Μουρεσίου στο πλαίσιο της σύμπραξης με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Θεσσαλίας.

Ο προϋπολογισμός της δράσης αγγίζει τα 495.000 ευρώ και σχετίζεται με την κατάρτιση αλλά και απασχόληση ανέργων που προέρχονται από διάφορες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε επιχειρήσεις για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Συνολικά οι θέσεις ανέρχονται στις 90 και κατανέμονται μεταξύ των τριών Δήμων και όπως τόνισε η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, «προτεραιότητά μας είναι η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων από τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Πιστεύουμε ότι μέσω του ΤΟΠΕΚΟ θα μπορέσουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου