ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων στο Βελεστίνο

μουσείο-γεωργικών-εργαλείων-στο-βελε-342877

Ο Δήμος αποφάσισε τη μίσθωση κτηρίου

Πράσινο φως για τη δημιουργία Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων και παραδοσιακής τεχνολογίας στο Βελεστίνο δόθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου αποφασίστηκαν οι όροι μίσθωσης του κτηρίου που θα αξιοποιηθεί για τη στέγαση του Μουσείου.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρώτο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, για τη λειτουργία ενός Μουσείου που αποτυπώνει την παράδοση της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή, από μια όμως άλλη πτυχή, όπως είναι αυτή των εργαλείων και της τεχνολογίας που χρησιμοποιούταν πριν πολλά χρόνια.

Στο Βελεστίνο φιλοξενούνται σε χώρο 2.000 αντικείμενα πολλών εργαστηρίων, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα ακόμη που φυλάσσονται από τους κατοίκους στα σπίτια τους.Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να βρεθεί ένα κτήριο το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει ως Μουσείο στο πλαίσιο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενίσχυσης της αγροτικής ταυτότητας και προσέλκυσης επισκεπτών.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου υπογράμμισε πως «η λειτουργία του Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων αποτελεί αίτημα της τοπικής κοινωνίας που επιθυμεί την εντονότερη σύνδεσή της με την πολιτιστική κληρονομιά της. Η πλούσια αγροτική παράδοση της περιοχής μας έχει αφήσει «προίκα» ένα πολύ μεγάλο αριθμό γεωργικών εργαλείων που θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε στη δημιουργία του Μουσείου και σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε στην τελευταία συνεδρίαση της οικονομική επιτροπής. Ο Δήμος αναμένει τις προτάσεις των ενδιαφερομένων για μίσθωση κτηρίου και θα κάνει την πιο σωστή επιλογή. Θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε γρήγορα, ώστε το Μουσείο να λειτουργήσει όσο το δυνατόν συντομότερα και το οποίο θα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο δίκτυο αρχαιολογικών, ιστορικών, βυζαντινών και νεώτερων μνημείων που κοσμούν τον τόπο μας.

Παράλληλα με το Μουσείο θα διασφαλιστεί και η προστασία των αντικειμένων αυτών που έχουν ιστορική αξία. Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε συνεργασία και με άλλους αρμόδιους φορείς και συλλόγους για την καλύτερη διαχείριση του εγχειρήματος».Από το Δήμο επισημαίνεται ότι τα γεωργικά εργαλεία θα πρέπει πρώτα να συντηρηθούν και μετά να εκτεθούν.

Επίσης ο Δήμος θα προχωρήσει στην εκπόνηση σχεδίου για την ουσιαστικότερη προβολή του Μουσείου και την προσέλκυση μαθητών και άλλων επισκεπτών.

Επίσης, στην Οικονομική Επιτροπή αποφασίστηκε να μισθωθεί το κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου στην Κοκκίνα για νέες εκπαιδευτικές χρήσεις. Ήδη υπάρχει ιδιώτης ο οποίος ενδιαφέρεται για το κτήριο και ο οποίος προτίθεται να αναλάβει και τη συντήρηση του. Ο Δήμος εξετάζει την πρόταση του ιδιώτη και σύντομα θα αποφασίσει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου