ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ελπίδες μέσα από τα «χαλάσματα»

ελπίδες-μέσα-από-τα-χαλάσματα-367542

Οι μεγάλες προσπάθειες για την αναβάθμιση του σχολείου

Μέσα σε προκατασκευασμένες αίθουσες και μέχρι πρότινος με σόμπες πετρελαίου πραγματοποιείται το μάθημα στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου. Οι μαθητές στην αρχή της σχολικής χρονιάς έδειξαν την απογοήτευσή τους μιας και ακόμη ένας χρόνος πέρασε κι εκείνοι εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στα «χαλάσματα». Ωστόσο μετά από τις πιέσεις μαθητών και γονέων και με το όραμα του νέου Διευθυντή κ. Χρήστου Μαράτου κάτι φαίνεται πως αλλάζει. Το νέο κτήριο για το ΕΠΑΛ που προωθείται θα φέρει την στήριξη όλων των μαθητών του Δήμου Ρήγα Φεραίου και την ανάπτυξη παράλληλα της τοπικής κοινωνίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Το ΕΠΑΛ Βελεστίνου ιδρύθηκε το 1999 μαζί με άλλα ΕΠΑΛ στη Μαγνησία, όπως αυτό της Σκοπέλου, της Αγριάς και της Ζαγοράς που έπειτα καταργήθηκε. Τότε το σχολείο ξεκίνησε καλύτερα απ’ όλα τα ΕΠΑΛ καθώς σ’ αυτό φοιτούσαν τα περισσότερα παιδιά. Η πορεία του όμως δεν ήταν τόσο καλή και ο μαθητικός πληθυσμός του συρρικνώθηκε αρκετά σε σημείο που κάποιοι συζητούσαν ακόμη και το κλείσιμό του.

«Τα τελευταία 2-3 χρόνια έγινε μία προσπάθεια και αυξήθηκε το μαθητικό δυναμικό και αυτή τη στιγμή από 25 μαθητές έχουμε 60 μαθητές. Πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά θα φτάσουμε τους 70-75 μαθητές με στόχο μέσα σε 3-4 χρόνια να φτάσουμε τους 100 και πλέον μαθητές», ανέφερε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Χρήστος Μαράτος.

Στο σχολείο έχουν δημιουργηθεί δύο τομείς, αυτός της Πληροφορικής και της Οικονομίας – Διοίκησης.

Την εποχή που δημιουργήθηκε το ΕΠΑΛ Βελεστίνου, όπως υπογράμμισε ο κ. Μαράτος, ήταν να καλύψει τις αγροτικές ανάγκες της περιοχής. «Στην πορεία όμως οι υπηρεσίες είχαν πολύ μεγάλη ζήτηση. Έτσι ενώ ο τομέας γεωπονίας δεν λειτούργησε καθόλου, πράγμα απαράδεκτο για την περιοχή και λειτούργησαν οι άλλοι τομείς. Το θέμα είναι ότι σήμερα η ανάγκη να στραφούμε στις ειδικότητες που έχουν απορρόφηση είναι επιτακτική. Στόχος μας είναι μόλις γίνει το κτήριο είναι να δημιουργήσουμε κι άλλους δύο τομείς, μηχανολογία και γεωπονία έτσι ώστε να δώσουμε διεξόδους στα παιδιά και να ασχοληθούν με τομείς που η περιοχή μπορεί να αντέξει, γιατί υπάρχουν ακόμη εργοστάσια και κυρίως στα χωράφια και η κτηνοτροφία και μάλιστα με νέες προοπτικές και εκσυγχρονισμό» επεσήμανε ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Βελεστίνου .

Απαράδεκτες συνθήκες στο σχολείο

Μπορεί το ΕΠΑΛ Βελεστίνου να είναι το μοναδικό Επαγγελματικό Λύκειο στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, πιθανότατα όμως να είναι το πιο αδύναμο από υλικοτεχνικής πλευράς σε όλη τη Θεσσαλία.

Οι μαθητές κάνουν μάθημα σε προκατασκευασμένες αίθουσες 14 ετών, έχουν ένα υποτυπώδες γήπεδο μπάσκετ, ενώ μέχρι πριν από δύο χρόνια ζεσταίνονταν με σόμπες πετρελαίου.Πριν από λίγους μήνες με πίεση του Διευθυντή αλλάχθηκαν τα πατώματα στις αίθουσες, όμως στο σχολείο χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη για να μπορεί να γίνει ελκυστικό προς τους μαθητές.

«Βρήκα στην αρχή της χρονιάς του μαθητές δυσαρεστημένους και απογοητευμένους λες και ήταν μαθητές Β’ κατηγορίας. Ο Δήμος έδωσε κάποια χρήματα και ότι μπορούσε να περισωθεί έγινε. Από δω και πέρα είναι να γίνει το νέο σχολείο για να αναπτερωθεί και το ηθικό των μαθητών και των καθηγητών αλλά και όλης της περιοχής. Πρέπει να καταλάβουν πως ένα σχολείο μπορεί να στηρίξει μία ολόκληρη περιοχή. Και αυτός είναι ο στόχος μας», είπε ο κ. Μαράτος.

Το νέο σχολείο

Με προσωπική πίεση και παρέμβαση του κ. Μαράτου προωθήθηκε η ανέγερση νέου διδακτηρίου για το ΕΠΑΛ, στο σημείο του Βελεστίνου που εδρεύουν και το Γυμνάσιο και Λύκειο.

«Ο χώρος είναι ιδανικός, θα είναι τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας μαζί, υπάρχει και γυμναστήριο και θα καλύψει τις ανάγκες μας. Εδώ που είμαστε σήμερα δίπλα μας είναι το Δημοτικό Σχολείο, το νηπιαγωγείο και ο παιδικός σταθμός. Τα παιδιά μας είναι μεγάλα για να συναυλίζονται με τόσο μικρά παιδιά», εξήγησε ο κ. Μαράτος.Την ανέγερση νέου διδακτηρίου αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο και παραχώρησε ένα οικόπεδο δίπλα από τα Γυμνάσιο και Λύκειο. Οι μελέτες είναι ήδη έτοιμες και ο φάκελος θα σταλεί εντός των ημερών στο Υπουργείο για έγκριση.

Με το βλέμμα στο μέλλον

«Το σημαντικό είναι πως υπάρχει δυναμική στο σχολείο, υπάρχουν παιδιά και ο Δήμος αναπτύσσεται. Τα παιδιά επιστρέφουν στον τόπο τους και πολλά απ’ αυτά θα εργαστούν στην περιοχή και στα χωράφια και στις μονάδες που υπάρχουν. Είναι απαραίτητο να κοιτάξουν οι αρμόδιοι την τεχνική εκπαίδευση και τα παιδιά να γυρίσουν πίσω και να ασχοληθούν με αυτά που έχει ο τόπος» σημείωσε ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ.

Για το λόγο αυτό και για να σταματήσει η διαρροή μαθητών προς τα ΕΠΑΛ του Βόλου και της Ν. Ιωνίας λόγω των τομέων, προωθείται η δημιουργία τομέα γεωπονίας και μηχανολογίας.Την ίδια στιγμή και στην προσπάθειά τους να προσφέρουν στους μαθητές τα απαραίτητα εφόδια οι καθηγητές έχουν οργανώσει ένα πολιτιστικό κι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, ενώ προωθείται το πρόγραμμα Leonardo, όπου διαμέσου αυτού οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στη Βαλένθια και να εργαστούν για 15 ημέρες σε εργοστάσια και υπηρεσίες της περιοχής.

«Πρέπει τα σχολεία να κρατιούνται ανοιχτά και να αναβαθμίζονται αλλιώς η περιοχή ερημώνει. Κι επειδή είναι γνωστό πως στα ΕΠΑΛ δεν έρχονται πάντα οι καλύτεροι μαθητές, έχω να πω πως ακόμη και η παραμονή ενός παιδιού στο σχολείο έστω κι αν δεν διαβάζει, του κάνει καλό. Τον κοινωνικοποιεί, τον κάνει να είναι ευγενικός και μπορεί να μην έχουμε ένα καλό μαθητή, αλλά θα έχουμε έναν καλό άνθρωπο και πολίτη στην κοινωνία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μαράτος.

Στήριξη και των μαθητών

Μπορεί πολλοί μαθητές να μην προλάβουν να δουν το νέο σχολείο όμως είναι αυτοί που πιστεύουν πως ένα νέο διδακτήριο να δώσει ελπίδα στα παιδιά της περιοχής και στην τοπική κοινωνία.Η Μαρία Μπότση και ο Αλέξανδρος Παπαθανασίου, μαθητές του τομέα Πληροφορικής στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου σημείωσαν πως στη μαθητική τους διαδρομή αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα εξαιτίας του κτηρίου.«Η κοινωνία μας είναι ρατσιστική απέναντι στο ΕΠΑΛ. Υποτιμάται το Επαγγελματικό Λύκειο και ευχαριστούμε τον Διευθυντή για όλες τις προσπάθειες που έκανε, όχι μόνο να προωθήσει το νέο μας σχολείο αλλά και να φτιάξει ακόμη και μόνο τους πολλά στο ήδη υπάρχον», σημείωσαν οι μαθητές, συμπληρώνοντας πως ένα δυναμικό σχολείο στην περιοχή θα την αναβαθμίσει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου