ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Παρουσίαση παλαιολιθικών ευρημάτων

παρουσίαση-παλαιολιθικών-ευρημάτων-381371

Αύριο στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου

Τα απολιθώματα θηλαστικών που ανάγονται στην προϊστορική περίοδο και αποκαλύφθηκαν στο χωριό Μικρό Περιβολάκι του Δήμου Ρήγα Φεραίου, θα παρουσιαστούν αύριο Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 11.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου. Στην εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, ο κ. Γεώργιο Κουφός, Καθηγητής Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει τα ευρήματα των απολιθωμένων θηλαστικών που βρέθηκαν στο χωριό Μικρό Περιβολάκι του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Στα απολιθώματα βρέθηκαν οστά από διάφορα είδη ζώων, όπως ύαινες, αρκούδες, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, προβοσκιδωτά, αντιλόπες, γαζέλες, ιππάρια, αγριόχοιρους. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, εξάλλου, μια αντιλόπη, που αποτελεί νέο γένος και είδος για την επιστήμη και που ονομάστηκε Pheraios chryssomallos.

Τα απολιθώματα θηλαστικών του Αν. Μειοκαίνου της Θεσσαλίας είναι σχεδόν άγνωστα, εκτός από κάποιες σποραδικές αναφορές για την παρουσία τους στα χωριά Αλήφακας και Σοφάδες. Η παρουσία τους κοντά στο χωριό Μικρό Περιβολάκι, αν και ήταν γνωστή στους κατοίκους, παρέμενε άγνωστη στους επιστήμονες μέχρι το 1996, όταν μια ομάδα γεωλόγων του Ι.Γ.Μ.Ε. που χαρτογραφούσε την περιοχή τα ανακάλυψε και ειδοποίησε τον Καθηγητή Γ. Δ. Κουφό του Α.Π.Θ. Μετά τη διαπίστωση της παρουσίας τους άρχισε μια σειρά ανασκαφών μέχρι το 2004, που είχε ως αποτέλεσμα να συλλεχθεί ένας μεγάλος αριθμός απολιθωμάτων από την περιοχή. Τα απολιθώματα αυτά μελετήθηκαν από μια ομάδα παλαιοντολόγων και τα αποτελέσματα της μελέτης, αποτελούμενα από 11 διαφορετικά άρθρα δημοσιεύτηκαν σε ένα ξεχωριστό τόμο του γερμανικού επιστημονικού περιοδικού Palaeontographica.

Η απολιθωμένη πανίδα που βρέθηκε περιλαμβάνει διάφορα είδη ζώων, όπως ύαινες, αρκούδες, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, προβοσκιδωτά, αντιλόπες, γαζέλες, ιππάρια, αγριόχοιρους. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πανίδας είναι ένας πίθηκος, που ζούσε στον ελλαδικό χώρο την εποχή εκείνη και μοιάζει με τις σημερινές μαϊμούδες. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης μια αντιλόπη, που αποτελεί νέο γένος και είδος για την επιστήμη και που ονομάστηκε Pheraios chryssomallos.

Με βάση την πανίδα των θηλαστικών που βρέθηκε, καθώς και τη μαγνητοστρωματογραφική μελέτη των πετρωμάτων της περιοχής η πανίδα χρονολογείται στα 7.1-7.3 εκατ. χρόνια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου