ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

«Παραποιεί την αλήθεια η κ. Λαΐτσου…»

παραποιεί-την-αλήθεια-η-κ-λαΐτσου-392432

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση παραθέτει τα στοιχεία για το νερό

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το θέμα του νερού του Στεφανοβικείου. Κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή για συνειδητή παραποίηση της αλήθειας, παραθέτει όλο το ιστορικό του έργου και των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν μεταξύ των υπηρεσιών προκειμένου να βρεθεί λύση και «χρεώνει» στην κ. Λαΐτσου επιμονή να γίνει το έργο σε συγκεκριμένη έκταση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει «απαγορευτικό» λόγω ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις.

«Θεωρούμε ότι η εμμονή της Δημάρχου σε μια μη νόμιμη απόφαση είναι απαράδεκτη και αναρωτιόμαστε πώς αντί να δείχνει διάθεση να επιλύσει το πρόβλημα της υδροδότησης της περιοχής επιμένει να ξιφουλκεί κατά παντός άλλου, ανακαλύπτοντας φανταστικούς εχθρούς, παραποιώντας την αλήθεια και στην ουσία αναβάλλοντας τη λύση», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας.

Όσον αφορά στην ουσία του θέματος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απευθύνει σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης από τη Δημοτική Αρχή όπως εάν το ΙΓΜΕ έχει υποδείξει μια ολόκληρη περιοχή όπου είναι δυνατό να βρεθεί νερό κατάλληλο για ύδρευση. Επίσης εφόσον υπάρχουν άλλες θέσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις των αποστάσεων, γιατί οι Υπηρεσίες του Δήμου δεν είναι σε θέση να διορθώσουν και τροποποιήσουν τις μελέτες έτσι ώστε να δοθούν σύννομες λύσεις στο πρόβλημα και γιατί προσπαθεί ο Δήμος να χαρακτηριστεί παράνομη η υδρευτική γεώτρηση του Αγροκηπίου και κατηγορεί τις υπηρεσίες για εσφαλμένη ερμηνεία της ΚΥΑ 150559/16-06-2011, ενώ και το Τμήμα Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας δίνει την ίδια ερμηνεία.

Η Περιφέρεια επίσης ερωτά πώς μισθώθηκε συγκεκριμένη έκταση χωρίς να εκδοθεί η σχετική άδεια εκτέλεσης ανόρυξης γεώτρησης, ενώ υπήρχαν προφορικές καταγγελίες για ύπαρξη άλλων γεωτρήσεων στην περιοχή, όπως μας ενημέρωσαν εγγράφως από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και τέλος γιατί με δεδομένο το πρόβλημα που υπάρχει και καθώς θα μπορούσε με ελάχιστο κόστος να γίνει μεταφορά νερού από το Ριζόμυλο προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες του Στεβανοβίκειου, για ποιο λόγο δεν προχώρησε η συγκεκριμένη λύση.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε όλα τα επίπεδα οι ενέργειες του Δήμου Ρήγα Φεραίου καθυστερούσαν και στη Δ/νση Υδάτων Θεσσαλίας δεν διαβιβάστηκε αίτημα με φάκελο και εισήγηση δια του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Μαγνησίας, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Εν τέλει, ο φάκελος διαβιβάστηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και πρωτοκολλήθηκε στην Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας στις 24/11/2011 με την επισήμανση στο πρακτικό αυτοψίας αλλά και στην εισήγησή του ότι η προτεινομένη θέση δεν πληροί τις προϋποθέσεις των αποστάσεων από υφιστάμενες γεωτρήσεις.

Παρόλα αυτά η εισήγηση ήταν θετική. Από την εξέταση του φακέλου διαπιστώθηκε ότι τίποτε νεότερο δεν προέκυπτε σε ότι αφορούσε τα στοιχεία που εμφάνισε ο Δήμος από την πρώτη επίσκεψη στην Υπηρεσία, ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να γνωμοδοτήσει θετικά στο συγκεκριμένο αίτημα.

Τέλος όσον αφορά στην καταγγελία της Δημάρχου για την ανόρυξη 33 γεωτρήσεων στη Κάρλα, υπογραμμίζεται ότι «το έργο της Κάρλας είναι ένα από τα 181 έργα του ΕΣΠΑ που παρακολουθούνται από την Τρόικα και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για ολόκληρη την περιοχή. Η πρώτη άδεια εκδόθηκε από τον ΓΓ της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις 29-09-2009 με α.π. 933/20603 για 18 μήνες με προθεσμία περάτωσης του έργου έως 28-03-2011. Στις 13-09-2011 υποβλήθηκε στην αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αίτηση της ΕΥΔΕ Κάρλας για επανέκδοση της παραπάνω άδειας. Η νέα άδεια χαρακτηρίζει τις 33 γεωτρήσεις ως ερευνητικές, έτσι ώστε να εξευρεθούν καταρχήν θέσεις με νερό καλής ποιότητας κατάλληλο για ύδρευση. Είναι προφανές ότι θα επιλεγούν κάποιες από αυτές και εφόσον τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις. «Από την απόφαση γίνεται φανερό ότι ο σεβασμός της νομιμότητας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Οι δηλώσεις για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα», τονίζεται στην απάντηση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου