ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αμερικανική απόβαση… στο Στεφανοβίκειο

αμερικανική-απόβαση-στο-στεφανοβίκ-734254

Αμερικανική «απόβαση»… στην 1η ΤΑΞΑΣ Στεφανοβικείου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, άμεσα αναμένεται να προσγειωθούν στο Στεφανοβίκειο και θα σταθμεύουν στην 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού 40 αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Apache και Black Hawk. Σε πρώτη φάση θα συμμετέχουν σε στρατιωτική άσκηση στον Όλυμπο και αργότερα σε κοινές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και άλλες στρατιωτικές δράσεις. Η συντήρησή τους θα γίνεται στην 1η ΤΑΞΑΣ.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι η Μαγνησία θα ωφεληθεί, καθώς αναμένονται στην περιοχή οι οικογένειες περίπου 350 Αμερικανών στρατιωτικών που θα διαμείνουν στον Βόλο όπως είπε και επιχείρησε να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις», υποστηρίζοντας ότι δεν θα δημιουργηθούν νέες βάσεις, απλώς στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιηθούν οι βάσεις από τις ΗΠΑ.

«Ακουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι βάσεις του θανάτου. Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος της χώρας. Είμαστε στο ΝΑΤΟ, άρα δεν μιλάμε για βάσεις που έρχονται να υποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία», είπε ο ΥΕΘΑ.

Υπενθυμίζεται, πως όταν πριν από λίγες μέρες, για πρώτη φορά είδε το φως της δημοσιότητας η πρόταση που έκανε ο κ. Καμμένος επί αμερικανικού εδάφους στον Αμερικανό ομόλογό του, για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων σε πόλεις, όπως ο Βόλος, η Λάρισα, η Αλεξανδρούπολη και η Κάρπαθος, η κυβέρνηση δεν προέβη σε κανέναν επίσημο σχολιασμό. Αντιθέτως, έσπευσε μόνο να «αδειάσει» τον κ. Καμμένο για το Plan B για το Σκοπιανό, για το οποίο η αναφορά έγινε στην ίδια συνάντηση στην οποία τέθηκε και το θέμα των νέων στρατιωτικών βάσεων.

Ο σχεδιασμός

Σχετικά με τον σχεδιασμό, με επίκεντρο την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ: «Στον Βόλο στα ελικόπτερα συνεκπαιδευόμαστε. Η δύναμη ελικοπτέρων που ζήτησα, η οποία φεύγει από την Τουρκία και έρχεται στην Ελλάδα, θα εξασφαλίσει την ασφάλεια της περιοχής. Θα προτιμούσατε η συντήρηση των συμμαχικών να γίνεται στην Τουρκία;». Εξάλλου, «το να υπάρχουν και 350 οικογένειες που θα αφήσουν και πέντε δεκάρες στο Βόλο δεν είναι κακό, θα βοηθήσει την περιοχή».

Και πρόσθεσε: «Στη Λάρισα βρίσκεται το ΑΤΑ και η 1η Στρατιά. Εκεί υπάρχουν νατοϊκές δομές. Σε αυτό το πλαίσιο θα φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ. Θα θέλαμε να είναι στη Σμύρνη; Δεν υπάρχει νέα βάση. Υπάρχει διευκόλυνση που προβλέπεται βάση της νατοϊκής μας συμφωνία. Στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα λιμάνι που θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορές στα Βαλκάνια. Θα προτιμούσαμε να γίνει η διευκόλυνση από τη Βάρνα και να είναι η Βουλγαρία ο εταίρος των συμμάχων; Στην Κάρπαθο το αεροδρόμιο έγινε με νατοϊκά χρήματα. Θα μπορούν να γίνουν προσγειώσεις όπως στο Κανάβεραλ».

Επί ποδός στην 1η ΤΑΞΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η πρώτη άσκηση ονομάζεται «Combat Aviation Brigade», της οποίας έχουν ξεκινήσει όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, με κορύφωση τον Νοέμβριο, να μετασταθμεύσουν στην 1η ΤΑΞΑΣ τα αμερικανικά ελικόπτερα με τα πληρώματά τους και τους τεχνικούς εδάφους, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου ίσως και περισσότερο). Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα Apache και τα υπερσύγχρονα μεταγωγικά Black Hawk θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους από τη Γερμανία, εκεί όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή διοίκηση του αμερικανικών δυνάμεων και θα προσγειωθούν στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Στεφανοβίκειο.

Μέσα στην 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, που θα φιλοξενήσει για αρκετούς μήνες τους Αμερικανούς ιπταμένους και τεχνικούς, γίνονται τεχνικές παρεμβάσεις από Αμερικανούς σε σημεία που έχουν επιλέξει και θα σταθμεύουν τα στρατιωτικά ελικόπτερα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου