ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Παρέμβαση Νασίκα για την επίλυση των προβλημάτων κτηνοτρόφων και αγροτών

παρέμβαση-νασίκα-για-την-επίλυση-των-π-747232

Την ένταξη του συνόλου των κτηνοτροφικών και αγροτικών περιοχών του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο νέο πρόγραμμα εξισωτικής αποζημίωσης ζητά ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας, στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη Σταύρο.

Συγκεκριμένα, με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώθηκαν οι περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται «με φυσικούς περιορισμούς» και εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου διαπίστωσε ότι οι Τοπικές Κοινότητες Στεφανοβικείου και Ριζομύλου της Δημοτικής Ενότητας Κάρλας, καθώς και η Τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Ρήγα Φεραίου έχουν αποκλεισθεί, γεγονός που σημαίνει ότι εκατοντάδες κτηνοτρόφοι και αγρότες του Δήμου, οι οποίοι μέχρι στιγμής ελάμβαναν την εξισωτική αποζημίωση, μένουν εκτός του ανωτέρω προγράμματος.

Η έννοια των μειονεκτικών περιοχών εισήχθη με την οδηγία 75/268/ΕΟΚ «για να εξασφαλίζεται η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητος και με αυτόν τον τρόπο η διατήρηση ενός ελαχίστου ορίου πυκνότητος πληθυσμού ή η συντήρηση της υπαίθρου σε ορισμένες μειονεκτικές περιοχές» και με απώτερο σκοπό «να ευνοήσει τις γεωργικές δραστηριότητες και να βελτιώσει το εισόδημα των γεωργών σ’ αυτές τις περιοχές».

Η λογική του προγράμματος, λοιπόν, της εξισωτικής αποζημίωσης είναι προς την κατεύθυνση της συγκράτησης του πληθυσμού της υπαίθρου στα χωριά, καθώς και την αντιστάθμιση του κόστους παραγωγής στις εν λόγω μειονεκτικές και ορεινές περιοχές.

Ο κ. Νασίκας τόνισε «σήμερα που η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις και τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι αγρότες μετά βίας συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες, θεωρούμε ότι η εφαρμογή του νέου προγράμματος, και κατά συνέπεια η απώλεια εισοδήματος, θα είναι η χαριστική βολή για την περιοχή μας. Αναρωτηθήκαμε πώς σε ένα ασταθές ακόμη περιβαλλοντικά οικοσύστημα, όπως η ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλας, η οποία χρήζει προστασίας, αποκλείονται παραλίμνιες Τοπικές Κοινότητες με αμφίβολα αποτελέσματα για το περιβαλλοντικό μέλλον της περιοχής. Ευελπιστούμε σε θετική ανταπόκριση από τους αρμοδίους προκειμένου να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και να ενταχθούν οι περιοχές του Δήμου μας στο πρόγραμμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου