ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Γιασεμή Γεωργαλιού: «Η νιότη έχει να κάνει με την ψυχή και την καρδιά»

γιασεμή-γεωργαλιού-η-νιότη-έχει-να-κά-765661

Η πρόεδρος του Συλλόγου Νεολαίας Βελεστίνου «Ενοδία» μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις δράσεις, τις εκδηλώσεις και τα επόμενα σχέδια

Δεν είμαστε σίγουροι σε τι ποσοστό ο κόσμος στο Βελεστίνο γνώριζε την αρχαία θεότητα Ενοδία, ωστόσο, είμαστε βέβαιοι πως, πλέον, όταν ακούσει κανείς το συγκεκριμένο όνομα, η πρώτη σκέψη που του έρχεται στο μυαλό αφορά στον δραστήριο Σύλλογο Νεολαίας της περιοχής. Πριν δύο και πλέον χρόνια, νέοι της ιστορικής πόλης του Βελεστίνου έκαναν «σώμα» τις ιδέες τους δημιουργώντας τον Σύλλογο Νεολαίας «ΕΝΟΔΙΑ».

Από τότε, με τη βοήθεια πολιτών, του Δήμου και άλλων φορέων, των επαγγελματιών, η «Ενοδία» έχει καταφέρει να διοργανώσει πολυποίκιλες εκδηλώσεις… για μικρούς και μεγάλους νεολαίους. Τουρνουά μπάσκετ, βραδιές αστροπαρατήρησης, μουσικής και φεγγαριού στην Υπέρεια Κρήνη, λειτουργία παρεκκλησίου αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο και τον Άγιο Πορφύριο -εκεί όπου βρίσκεται και ο «κήπος» του συλλόγου- θεματικές ξεναγήσεις σε ένα μέρος πλούσιο σε ιστορία όπως οι Φερές, το παραδοσιακό κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού τις Απόκριες, καλοκαιρινό και χειμερινό πάρτι, είναι μερικές από τις δράσεις που κινητοποιούν τους δημότες, προσφέροντας παράλληλα διεξόδους στην καθημερινότητα.

Η πρόεδρος του συλλόγου, Γιασεμή Γεωργαλιού, μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη «γέννηση» και την πορεία της «Ενοδίας», τους επόμενους δρόμους που θέλει να ανοίξει, κατά πόσο η ηλικία παίζει ρόλο στο να νιώθει κανείς νέος, αλλά και για το μυστικό της εξωστρέφειας για ένα όχι και τόσο μεγάλο μέρος.

Η Βελεστινιώτισσα νομικός αναφέρεται ακόμα στους συλλόγους νεολαίας που έχουν δημιουργηθεί σε πολλά χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου προσπαθώντας να δώσουν «ζωντάνια» στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην κοινωνική προσφορά του συλλόγου, ο οποίος συμμετείχε πρόσφατα με τη σειρά του στο κάλεσμα για βοήθεια στους πληγέντες της Αττικής, ενώ μέσω των εκδηλώσεών του έχει παράσχει βοήθεια σε οργανισμούς όπως η «Κιβωτός του Κόσμου», ο «Εσταυρωμένος», αλλά και στους πρόσφυγες ως νεολαία πριν ακόμα επισημοποιηθεί ο σύλλογος.

*Η αυλαία για το καλοκαίρι της «Ενοδίας» θα πέσει στις 31 Αυγούστου με μουσική βραδιά στον χώρο της Υπέρειας Κρήνης, με το σχήμα του Σταύρου Κουσκουρίδα.

Συνέντευξη στον ΦΟΙΒΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πώς προέκυψε το όνομα του συλλόγου;

Η «Ενοδία» ήταν μία έμπνευση της στιγμής. Θέλαμε ένα εύηχο όνομα για τον σύλλογο που να συνδυάζει τόσο την έννοια νεολαία όσο και κάτι από την ιστορία του τόπου μας, του Βελεστίνου. Ήμασταν, λοιπόν, ένα βράδυ με τα παιδιά ετοιμάζοντας εκδήλωσή μας και επεξεργαζόμενοι τα ιστορικά σημεία της περιοχής, μας άρεσε πολύ η ιδέα να επιλέξουμε το όνομα «Ενοδία», καθώς στόχος του συλλόγου ήταν να ανοίξουμε «νέους δρόμους» στην περιοχή μας, νέες «διεξόδους» δηλαδή με τη συμβολή των νέων και η ονομασία της θεάς παραπέμπει σε αυτό, «Εν-οδώ», δηλαδή θεότητα των δρόμων και της επικοινωνίας. Εμείς ως ομάδα, επιθυμούμε να δημιουργούμε νέους δρόμους επικοινωνίας μεταξύ της ιστορικής-πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του σύγχρονου-νεότερου χαρακτήρα του τόπου μας.

Ποιοι στόχοι «γέννησαν» την «Ενοδία» και σε τι ποσοστό πιστεύετε ότι έχουν εκπληρωθεί;

Η επιθυμία μας να διοργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργική απασχόληση των νέων, την πνευματική καλλιέργεια, την σωματική ανάταση και την προώθηση μιας υγιούς ψυχαγωγίας, γέννησαν την «Ενοδία».

Η μορφή ενός συλλόγου σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργείς συνεργασίες με άλλους συλλόγους, φορείς και οργανισμούς, να προβάλλεις οργανωμένα τις ανάγκες και τα προβλήματα μιας περιοχής, να προωθείς αρχές και μηνύματα που πιστεύεις, να κοινωνικοποιείσαι, να ευαισθητοποιείσαι για να προβάλλεις τον τόπο σου ιστορικά και πολιτιστικά και να διοργανώνεις κάθε εκδήλωση επιμορφωτικού, κοινωνικού, φιλανθρωπικού, αθλητικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα με σωστή δομή.

Όταν είσαι σε συνεχή αναζήτηση νέων ιδεών προς υλοποίηση ποτέ δεν θεωρείς ότι εκπληρώνεις πλήρως τους στόχους σου. Αντιθέτως, η μαγεία και η ομορφιά ενός συλλόγου είναι η μία εκδήλωση να γεννά την επόμενη, η μία ιδέα να διαδέχεται την άλλη.

Βλέπουμε ότι αρκετοί μεγαλύτεροι Βελεστινιώτες ακολουθούν τις εκδηλώσεις σας. Μήπως το να νιώθει λοιπόν κανείς νέος δεν είναι απαραίτητα θέμα ηλικίας;

Στόχος μας δεν υπήρξε ποτέ να περιορίσουμε τις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας σε συγκεκριμένα ηλικιακά όρια. Το αντίθετο, από την αρχή έως και σήμερα συνεργαζόμαστε με άτομα όλων των ηλικιών και οι εκδηλώσεις μας απευθύνονται σε όλο τον κόσμο. Η νιότη έχει να κάνει περισσότερο με την ψυχή και την καρδιά μας παρά με την ηλικία μας. Χαρακτηρίζεται από την ζωντάνια, την ενέργεια, την όρεξη να μαθαίνουμε, να δημιουργούμε, να λαμβάνουμε μέρος και να παρακολουθούμε καινούρια πράγματα. Παρατηρούμε ότι οι νέες γενιές αμφισβητούν το παλιό θέλοντας να δημιουργήσουν κάτι νέο ή να εξελίξουν ό,τι ουσιώδες έχουν αφήσει οι προηγούμενοι. Τι, λοιπόν, καλύτερο από το να δημιουργούνται γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ όλων των ηλικιών.

Πόσο δύσκολο είναι οι μικρές κοινωνίες να αποκτήσουν εξωστρέφεια;

Πιστεύω ότι όλα είναι θέμα κινήτρου και προσέγγισης του κόσμου. Όταν είσαι ευθύς και ειλικρινής σε αυτό που θα παρουσιάσεις ή θα ζητήσεις ή απλά θα πεις σε κάποιον, εύκολα μπορείς να εισπράξεις ανάλογη συμπεριφορά. Η θετική στάση ζωής μας και οι «καθαρές» σχέσεις που προσπαθεί να δημιουργήσει κανείς, είτε ατομικά είτε συλλογικά, μπορούν να δημιουργήσουν εξωστρέφεια.

Υπάρχει κάποιος τομέας πάνω στον οποίο θα θέλατε, αλλά δεν έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε ακόμα μία εκδήλωση;

Όλα τα παιδιά που συνεργαζόμαστε, μέλη του συμβουλίου και απλά μέλη του συλλόγου, πιστεύουμε στο καλύτερο και στο περισσότερο. Πάντα αναζητούμε νέα πράγματα και τρόπους δραστηριότητας για όλους.

Μία σκέψη μας που ακόμη δεν την υλοποιήσαμε αλλά την προετοιμάζουμε είναι η δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού. Πολλά μέλη του συλλόγου μας ενδιαφέρονται και ευελπιστούμε μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε κάνει την αρχή, ώστε να ακούγεται η φωνή των νέων, να εκφράζονται οι προβληματισμοί τους, οι σκέψεις τους, οι προτάσεις τους για τον τόπο μας.

Στην εποχή της κρίσης διακρίνουμε ότι νέοι άνθρωποι στα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου δημιουργούν συλλόγους νεολαίας οι οποίοι μάλιστα έχουν αγαστή συνεργασία. Θα θέλατε να μας το σχολιάσετε;

Ναι, είναι ευχάριστο ότι σε όλα σχεδόν τα χωριά του δήμου μας έχουν δημιουργηθεί σύλλογοι νεολαίας. Με όλους συνεργαζόμαστε άψογα και είναι αρκετά θετικό αυτό. Η καθημερινότητα όλων, ή τουλάχιστον των περισσότερων, είναι γεμάτη προβληματισμούς για το αύριο, αγώνα για την εξασφάλιση των απαραίτητων για την διαβίωσή μας αλλά και γρήγορους ρυθμούς. Η ανάγκη, λοιπόν, για ενασχόλησή μας με κάτι διαφορετικό που να μας χαλαρώνει, να μας αναζωογονεί και να μας δίνει θετικές σκέψεις είναι μεγάλη. Το ιδανικότερο, επομένως, είναι η συλλογική ενασχόλησή μας με οτιδήποτε μας ευχαριστεί. Και αυτή η ανάγκη έχει γεννηθεί όχι μόνο στους νέους της περιοχής μας, αλλά και σε όσους αισθάνονται νέοι, να διοργανώσουν εκδηλώσεις που θα δώσουν παράλληλα ζωντάνια σε κάθε χωριό.

Βλέπετε τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη σαν μονοπάτια που πρέπει να διανύσουμε για να φτάσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο;

Ο ίδιος ο Ρήγας Βελεστινλής στα Δίκαια του Ανθρώπου αναφέρει: «Ο σκοπός οπού απ’ αρχής κόσμου οι άνθρωποι εσυμμαζώχθησαν από τα δάση την πρώτην φοράν, διά να κατοικήσουν όλοι μαζί, κτίζοντες χώρας και πόλεις, είναι διά να συμβοηθώνται και να ζώσιν ευτυχισμένοι, και όχι να συναντιτρώγονται ή να ρουφά το αίμα τους ένας».

Συνεπώς, αν δεν ξεκινήσουμε πρώτα από τον εαυτό μας να πούμε «εγώ πρώτα πρέπει να βοηθήσω» και να προσφέρουμε την βοήθειά μας σε όσους την έχουν ανάγκη αναλόγως των δυνάμεών μας, πώς ο κόσμος θα γίνει καλύτερος; Γιατί και εμείς οι ίδιοι κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστούμε βοήθεια από τρίτους. Σκεπτόμενοι έτσι, με τον σύλλογό μας προσπαθούμε όσο μπορούμε να βοηθούμε όπου υπάρχει ανάγκη. Η συλλογική βοήθεια ξεπερνά την ατομική και αποφέρει περισσότερους καρπούς αρκεί να το κατανοούμε όλοι. Ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά δεν βοηθά μόνο τους γύρω μας, αλλά βελτιώνει και ως προσωπικότητες όσους τα δωρίζουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου