ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αντιδράσεις αγροτών στα Κανάλια

αντιδράσεις-αγροτών-στα-κανάλια-791200

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής Καναλίων, οι οποίοι διαπίστωσαν με έκπληξη, ότι χαρακτηρίστηκαν ως δασικές εκτάσεις που είχαν περιέλθει στην ιδιοκτησίας τους πριν από σαράντα περίπου χρόνια. Το πρόβλημα προέκυψε όταν εκδόθηκε ο νόμος περί δασικών χαρτών, διότι το Υπουργείο πήρε στοιχεία από τους χάρτες του 1945 ενώ η νόμιμη αυτή εκχέρσωση έγινε το 1971.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρήγα Φεραίου, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου περιγράφει λεπτομερώς τις παραμέτρους του προβλήματος και της αναστάτωσης που έχει προκληθεί, ενώ υπογραμμίζει ότι οι αγρότες προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ζητώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα που τους ταλανίζει.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υπογραμμίζει ότι: «Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και ιδιαίτερα στην Τοπική Κοινότητα Καναλίων υπάρχει μία καλλιεργήσιμη έκταση 541.191 τ.μ. στη θέση Κάπιστα ή Ξηρόκαμπος η οποία το 1971 αφού πρώτα εκχερσώθηκε νόμιμα με απόφαση του Δασαρχείου Βόλου στη συνέχεια τεμαχίσθηκε σε περίπου 50 τεμάχια και μεταβιβάσθηκε με συμβόλαιο σε αντίστοιχους αγρότες του χωριού έναντι χρηματικού τιμήματος.

Οι αγρότες αυτοί καλλιεργούσαν από το 1971 και συνεχίζουν να καλλιεργούν έως σήμερα τα κτήματά τους αυτά καθώς επίσης νόμιμα τα δηλώνουν στο Ε9 και στο ΟΣΔΕ και μάλιστα ορισμένα από αυτά με το πέρασμα των χρόνων έχουν μεταβιβαστεί είτε στα παιδιά τους είτε σε τρίτους καθώς επίσης τμήμα αυτών (το 2004) έχει απαλλοτριωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ανάγκες επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας. Δηλαδή τα κτήματα αυτά ακολούθησαν νόμιμα όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Νόμο όπως και σε όλες τις ιδιοκτησίες».

«Όταν εκδόθηκε ο Νόμος περί δασικών χαρτών οι συγκεκριμένοι αγρότες διαπίστωσαν με έκπληξη ότι αυτές οι εκτάσεις εντάσσονταν στις ιδιοκτησίες του Ελληνικού Δημοσίου» επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου.

Την περίοδο εκείνη επειδή υπήρξαν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις έγινε διευκρίνιση στη Βουλή για τα προβλήματα αυτά και ειπώθηκε (από τον ίδιο τον υπουργό) ότι θα λυθούν άμεσα. Μάλιστα δόθηκε προφορική διευκρίνιση ότι για αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν για να υποβάλλουν αντιρρήσεις.

Οι παραπάνω ιδιοκτήτες δεν καθησυχάστηκαν με τις διευκρινήσεις και υπέβαλαν στη Διεύθυνση Δασών Βόλου πρόδηλη αίτηση συνοδευόμενη με πλήρη φάκελο, με την τότε απόφαση εκχέρσωσης του Δασαρχείου Βόλου, την τότε απόφαση παραχώρησης της Κοινότητας Καναλίων, με τα αντίστοιχα τοπογραφικά και το συμβόλαιο ιδιοκτησίας με την νόμιμη μεταγραφή του στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου κ.λπ.

«Με τις ενέργειές τους αυτές οι αγρότες πίστεψαν ότι το θέμα θα λυθεί. Όμως δυστυχώς έλαβαν έγγραφη απάντηση από τη Διεύθυνση Δασών Βόλου ότι το αίτημά τους για διόρθωση προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη δεν έγινε αποδεκτό. Μετά την εξέλιξη αυτή ενημερώσαμε ως Δήμος Ρήγα Φεραίου αρμοδίως για το θέμα αλλά ενημέρωσα και προσωπικά με επιστολή από 26/2/2018 τους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού μας.

Αφού πέρασε ένα διάστημα 2,5 μηνών χωρίς να υπάρχει καμία απάντηση έστειλα και νέα επιστολή στις 14/5/2018 στον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο αλλά δυστυχώς έως σήμερα δεν είχαμε και πάλι καμία εξέλιξη» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η μόνη εξέλιξη ήταν ότι δόθηκε πρόχειρη λύση όσο αφορά στο ΟΣΔΕ. Δηλαδή τον Μάιο που γίνονταν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ ενώ αυτά τα κτήματα φαίνονταν δασικά στον χάρτη, μπορούσε ο ιδιοκτήτης να τα συμπεριλάβει στη δήλωση ΟΣΔΕ αλλά παράλληλα ερωτούνταν αν υπέβαλε αντίρρηση.

«Φυσικά άγνωστο αν τελικά ο αγρότης θα επιδοτηθεί για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο αν δεν έχει δοθεί λύση μέχρι τότε για το αν τελικά το αγροτεμάχιο είναι δασικό ή όχι. Αυτό που δεν έχουν ίσως υπολογίσει είναι ότι ήδη ξεκίνησε το Κτηματολόγιο στην περιοχή και εκεί να δούμε τι λύση θα δοθεί. Θα πάμε και πάλι σε «μεσοβέζικη» λύση; Μετά απ’ όλα αυτά όλοι αναρωτιόμαστε τι άλλο θα πρέπει να κάνουμε προκειμένου να λυθεί το πρόβλημά μας» διερωτάται ο ίδιος.

Οι αγρότες της περιοχής αυτής αλλά και άλλων περιοχών με παρόμοια προβλήματα «μην έχοντας πλέον κανένα άλλο τρόπο αντίδρασης προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις. «Και όλα αυτά για να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Λίγο υπομονή ακόμη μήπως τώρα μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος γίνει κάτι» επισημαίνει, κλείνοντας, ο κ. Παπαϊωάννου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου