ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αφιέρωμα μνήμης και τιμής

αφιέρωμα-μνήμης-και-τιμής-810384

Διήμερο εκδηλώσεων διοργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και τη συμμετοχή της αδελφότητας Ζιτσαίων «Δημήτριος Νικολίδης», το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιουνίου, τιμώντας τη μνήμη του γιατρού Δημήτριου Νικολίδη, συμμάρτυρα του Ρήγα Βελεστινλή.

Το Σαββάτο έγινε παρουσίαση της «Χάρτας του Ρήγα» στην Πινακοθήκη της Ζίτσας και το πρωί της Κυριακής τελέστηκε μνημόσυνο στον Ιερό ναό Αγίου Νικολάου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Δημήτριου Νικολίδη και αφιερωματική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ζίτσας. Παράλληλα έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Οι τελευταίες μέρες του Ρήγα και των Συντρόφων του στον Πύργο Νεμπόϊσα» του πρώην υπουργού – αντιπροέδρου της Βουλής, Γεώργιου Σούρλα.

Χαιρετισμό απηύθυναν όλοι οι δήμαρχοι των τόπων καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα από τους δήμους Βοίου, Καστοριάς, Χίου και Λευκωσίας.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτριος Νασίκας, αφού ευχαρίστησε το Δήμο Ζίτσας για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, ανέφερε στον λόγο του: «Είναι χρέος ιερό όλων μας η ανάπλαση των γεγονότων και η ανάκληση στο νου των ηρωικών μορφών των πρώτων επαναστατών που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο κάθε γεγονός χωριστά και σε όλα μαζί. Είναι εκείνοι που κατόρθωσαν να οδηγήσουν τις σημερινές γενεές των ανθρώπων στη θεάρεστη ελευθερία, σωματική και πνευματική. Σε αυτές τις ηρωικές μορφές ανήκουν ο Ρήγας και οι επτά σύντροφοί του. Ο Ρήγας Βελεστινλής κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεον της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας. Είναι ο πρωτομάρτυρας της ελληνικής εθνεγερσίας».

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου επεσήμανε επίσης ότι: «Με το όραμα της συναδέλφωσης και του κοινού αγώνα εναντίον του Οθωμανού δυνάστη, συγκίνησε και συνεπήρε όλους τους βαλκανικούς λαούς, οι οποίοι αναγνώρισαν στο συγγραφικό του έργο, στο πολιτικό του πρόγραμμα και στη θυσία του, τα πρώτα σπέρματα της πραγμάτωσης της εθνικής τους ανεξαρτησίας».

Παράλληλα τόνισε τη μεγάλη ιστορική σημασία της δράσης του Ρήγα και των επτά συντρόφων του, την αξία της Χάρτας του Ρήγα, ένα από τα σημαντικότερα έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που ενσαρκώνει το όραμα του Ρήγα για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους και η έκδοσή της εντυπωσίασε τους ειδικούς χαρτογράφους και τους μορφωμένους Έλληνες και αναφέρθηκε στον συμμάρτυρα του Ρήγα, Δημήτριο Νικολίδη, τη μνήμη του οποίου τιμά ο Δήμος Ζίτσας.

Ο κ. Νασίκας ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας: «Θα πρέπει, λοιπόν, να τους τιμήσουμε κι εμείς με στάση ζωής σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να σεβαστούμε την ελευθερία, την πραγματική ελευθερία για την οποία θυσίασαν τη ζωή τους. Θέλω να σας διαβεβαιώσω σε ό,τι μας αφορά ότι «κρατάμε ως κόρη οφθαλμού τα μηνύματα και τα οράματα του μεγάλου εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή διότι κυρίως σήμερα, οι έννοιες της συμφιλίωσης, της συνεργασίας και της συλλογικότητας πρέπει να γίνουν πηγή έμπνευσης για όλους μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου