ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δράσεις για το περιβάλλον

δράσεις-για-το-περιβάλλον-819089

«Με της φαντασίας τα διάφανα φτερά πετάξτε στην ΚΑΛΥΒΟΥΠΟΛΗ μες της λίμνης τα νερά». Αυτό προέτρεψε το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Καναλίων να κάνουν, την περασμένη Τρίτη 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και τους προσκάλεσε στην «Καλυβούπολη». Αυτή είναι η ονομασία μιας νέας εκπαιδευτικής δράσης που ετοίμασε η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου, Σταματία Μωραΐτη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των πρώτων της δευτεροβάθμιας, και είναι ένας συνδυασμός τοπικής ιστορίας και γλώσσας. Οι μαθητές κλήθηκαν να γίνουν νοερά κάτοικοι της Καλυβούπολης του Βάλτου, απ’ όπου μετέφεραν τις εμπειρίες τους.

Στην πρόσκληση του Μουσείου ανταποκρίθηκαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Καναλίων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Οι μαθητές αρχικά ενημερώθηκαν από τον εμψυχωτή και μέλος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. Βασίλη Λιάκο για την έννοια του περιβάλλοντος και την ανάγκη προστασίας του, και στη συνέχεια με εποπτικό υλικό « Η ιστορία της σταγόνας» και τη βοήθεια των εκθεμάτων ενημερώθηκαν για το περιβάλλον της Κάρλας.

Ακολούθησαν εκπαιδευτικές δράσεις διαβαθμισμένες ανά εκπαιδευτική βαθμίδα και ηλικία και ανάλογα διαμορφωμένες, ώστε να προσφέρουν γνώση με βιωματικό κι ευχάριστο τρόπο. Οι μαθητές διασκέδασαν και με οδηγό την ακοή τους, ανακάλυψαν τον Ηταυρο. Οι μικρότεροι συνέχισαν με το παραμύθι « Ο Ηταυρούλης και η ασπροπλατίτσα» και με πάζλ, ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές δοκίμασαν τόσο τη φαντασία τους όσο και τις ικανότητές τους στη δημιουργική γραφή ως κάτοικοι της Καλυβούπολης. Στο τέλος των νοερών λιμνοτάξιδων ο πρόεδρος του Μουσείου κ. Σωτήρης Γκανάτσιος έδωσε στα σχολεία αναμνηστικές πλακέτες καθώς και κεράσματα σε όλους. Η επίσκεψη τέλειωσε με υποσχέσεις για ανανέωση της επίσκεψης με το νέο σχολικό έτος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου