ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στέγη για Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων στο Βελεστίνο

στέγη-για-μουσείο-γεωργικών-εργαλείω-819799

Ζήτημα λίγων μόνο μηνών αποτελεί η λειτουργία του Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που θα στεγαστεί σε ένα από τα κτίρια του συγκροτήματος στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο. Μία χρόνια προσπάθεια του δήμου για τη δημιουργία Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων, με στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη της κληρονομιάς της περιοχής, παίρνει σάρκα και οστά μετά τη χθεσινή υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργου Πετράκου και του δημάρχου Ρήγα Φεραίου Δημήτρη Νασίκα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το μνημόνιο συνεργασίας δεκαετούς διάρκειας υπογράφτηκε χθες το πρωί στο γραφείο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι το κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στο Αγρόκτημα του Π.Θ. στο Βελεστίνο ανήκει στο ίδρυμα και παραχωρείται προς χρήση στον Δήμο Ρήγα Φεραίου για να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος.

Αμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες επισκευής του χώρου από τον δήμο και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν τα εκθέματα, περίπου 2.500 αντικείμενα, τα οποία προσέφεραν οικογένειες του Βελεστίνου και σήμερα βρίσκονται αναξιοποίητα στις αποθήκες του δήμου.

Σε έναν εκπληκτικό χώρο εμβαδού περίπου 200 τ.μ. θα στεγαστεί το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων και σε συνδυασμό με τον Ρήγα Βελεστινλή εκτιμάται ότι θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο χώρος όπου θα φιλοξενηθεί το Μουσείο είναι απόλυτα προσβάσιμος καθώς βρίσκεται πάνω στην ΠΑΘΕ (στη διασταύρωση της Π.Ε.Ο. Ριζομύλου με την είσοδο του Βελεστίνου).

Μόλις ο χώρος διαμορφωθεί και καταστεί επισκέψιμος θα ενημερωθούν όλα τα σχολεία της χώρας, καθώς εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη συλλογή γεωργικών εργαλείων είναι μοναδική στον ελλαδικό χώρο.

«Εχουμε τη χαρά να υπογράφουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο παραχωρείται στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, χώρος στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου ώστε να στεγαστεί εκεί το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων, το οποίο νομίζω ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και στη διάδοση των τεχνολογιών και τεχνικών που υπήρχαν κατά το παρελθόν και σήμερα δεν υπάρχουν πλέον στον αγροτικό χώρο. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία θα είναι αμοιβαία επωφελής, γιατί και οι φοιτητές μας θα μπορούν να βλέπουν εργαλεία και πρακτικές του παρελθόντος ώστε να μπορούν να αξιολογούν καλύτερα το πού βρισκόμαστε σήμερα και τι γινόταν χθες, και ταυτόχρονα θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχει σημαντική επισκεψιμότητα διότι είναι κάτι μοναδικό», σημείωσε ο κ. Πετράκος.

«Η λειτουργία μουσείου γεωργικών εργαλείων είναι ένα χρόνιο αίτημα του δήμου. Εχουν συγκεντρωθεί 2.500 περίπου αντικείμενα που αποτελούν την παράδοση του δήμου μας στο αγροτικό κομμάτι. Είναι μια συλλογή μοναδική στον ελλαδικό χώρο και με την αρωγή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μας δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτόν τον θησαυρό και να τον αναδείξουμε. Δεν επαναπαυόμαστε. Παρόλο που ο χώρος μας παραχωρείται για δέκα χρόνια, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τη δημιουργία μόνιμης στέγης στο οικόπεδο των πέντε στρεμμάτων που έχει γίνει δωρεά από το Ιδρυμα Δεληγεώργη στην είσοδο του Βελεστίνου», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Νασίκας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου