ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ζωή θα πάρει το κτίριο του Αγροκτήματος Βελεστίνου

ζωή-θα-πάρει-το-κτίριο-του-αγροκτήματο-820525

Ζωή σε ένα κτίριο που παραμένει αναξιοποίητο, και ταυτόχρονα στέγη στο Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας δίνουν με τη συνεργασία τους Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Δήμος Ρήγα Φεραίου. Το Πανεπιστήμιο πρόκειται να παραχωρήσει για μία δεκαετία στον δήμο το κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος που βρίσκεται στο Πειραματικό Αγρόκτημα Βελεστίνου, το οποίο άλλωστε δεν χρησιμοποιεί, προκειμένου να στεγαστούν εκεί τα περίπου 2.500 εκθέματα που έχουν συγκεντρωθεί.

Σήμερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος και ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας.

Το μνημόνιο προβλέπει την παραχώρηση από πλευρά του Πανεπιστημίου του κεντρικού κτιρίου στο Αγρόκτημα Βελεστίνου για δέκα χρόνια και την αξιοποίησή του από τον δήμο, αφού φροντίσει για κάποιες μικρο-επισκευές που χρειάζονται προκειμένου να γίνει Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας.

Το κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στο Αγρόκτημα του Π.Θ. στο Βελεστίνο είχε ολοκληρωθεί στη δεκαετία του ’90 και προοριζόταν αρχικά να στεγάσει τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τελικώς εκεί χωροθετήθηκε το αγρόκτημα, όχι όμως και η σχολή που βρίσκεται στο Φυτόκο. Το κτίριο σήμερα δεν χρησιμοποιείται. Πρόκειται για ένα «στολίδι» που «μαραζώνει»…

Την ίδια ώρα ο δήμος αναζητά επί σειρά ετών χώρο για να στεγάσει τα 2.500 περίπου γεωργικά εργαλεία που έχει συλλέξει με στόχο τη δημιουργία μουσείου, το οποίο θα αναδεικνύει την αγροτική παράδοση και δραστηριότητα στο Βελεστίνο. Αλλωστε, η πλούσια αγροτική παράδοση της περιοχής έχει αφήσει «προίκα» ένα πολύ μεγάλο αριθμό γεωργικών εργαλείων που θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Η παραχώρηση θα έχει ισχύ μιας δεκαετίας και στο μεσοδιάστημα ο Δήμος Ρήγα Φεραίου θα αναζητά μόνιμη στέγη για το μουσείο και τα εκθέματα, τα εργαλεία δηλαδή και την τεχνολογία που χρησιμοποιούνταν πριν πολλά χρόνια και που φυλάσσονταν από τους κατοίκους στα σπίτια τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου