ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Καινοτόμα πρόταση μαθητών από το ΕΠΑΛ Βελεστίνου

καινοτόμα-πρόταση-μαθητών-από-το-επαλ-20511

Οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ Βελεστίνου θα συμμετάσχουν στη 2η Μαθητική Εκθεση των ΕΠΑΛ Μαγνησίας, που εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 10 Μαΐου και ώρα 19.00 στην παραλία του Βόλου, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη.

Οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ Βελεστίνου θα παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα ακουαπονίας ή ενυδρειοπονίας, που εκπόνησαν οι τρεις τομείς εκπαίδευσης του σχολείου, δίνοντας το παρών στην πολύ σημαντική έκθεση, η οποία αποτελεί πρωτοποριακή πρωτοβουλία σε πανελλήνιο επίπεδο, που στόχο έχει τη στήριξη της προσπάθειας και του εκπαιδευτικού έργου των ΕΠΑ.Λ και των Εργαστηριακών Κέντρων, αλλά και του συνόλου της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας της Μαγνησίας.

Οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ Βελεστίνου, του Τομέα Γεωπονίας, ειδικότερα, κατασκεύασαν το σύστημα ενυδρειοπονίας που συνδυάζει τη συμβατική υδατοκαλλιέργεια (εκτροφή υδρόβιων ζώων όπως σαλιγκάρια, ψάρια, καραβίδες ή γαρίδες σε δεξαμενές), με υδροπονία (καλλιέργεια φυτών στο νερό) σε ένα συμβιωτικό περιβάλλον.

Το σύστημα ποτίσματος στην κατασκευή αυτή ελέγχεται αυτόματα μέσω ενός ηλεκτρονικού μικροελεγκτή arduino που συναρμολόγησαν οι μαθητές του Τομέα Πληροφορικής. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με τη βοήθεια αισθητήρων οι οποίοι ανιχνεύουν την υγρασία του χώματος, τη θερμοκρασία και την ένταση φωτισμού του περιβάλλοντος και δίνουν εντολή ενεργοποίησης σε μια αντλία νερού ώστε να ξεκινήσει το πότισμα.

Συνεργαζόμενοι, οι μαθητές του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης εκπόνησαν τεχνοοικονομική μελέτη για βιολογική διαχείριση ενός αντίστοιχου συστήματος ενυδρειοπονίας για καλλιέργεια μαρουλιού 2 στρεμμάτων η οποία θα παρουσιαστεί μαζί με τη συνολική κατασκευή στη 2η Μαθητική Έκθεση των ΕΠΑ.Λ. στο Βόλο.

Η σημαντική αυτή εκδήλωση, συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και τα τρία Εργαστηριακά Κέντρα και ΕΠΑ.Λ. του νομού.

Η έκθεση αφορά στην ανάδειξη-παρουσίαση έργων των μαθητών ΕΠΑ.Λ. της Μαγνησίας, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στα εργαστήρια των Ε.Κ. και παρουσιάζουν ιδιαίτερα καινοτόμο χαρακτήρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου