ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μαθητές ανακάλυψαν την αρχαία πόλη της Γορίτσας

μαθητές-ανακάλυψαν-την-αρχαία-πόλη-τη-74514

Οι μαθητές του Γυμνασίου Καναλίων «ανακάλυψαν», μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του αρχαιολογικού Μουσείου, «Τι κρύβει ο Κοχλίας και η Σπείρα στον λόφο της Γορίτσας;».

Την περασμένη Παρασκευή επισκέφθηκαν τον λόφο και ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι, πατώντας πάνω σε ίχνη από ρόδες από άμαξες, βρέθηκαν μπροστά σε ταφικό μνημείο γυναίκας με επιτύμβια στήλη αφιερωμένη στην αιγυπτιακή θεότητα Ωρου. Στη συνέχεια περνώντας τη δυτική πύλη της πόλης βρέθηκαν σε πλατεία που ερμηνεύτηκε ως «Η ελεύθερη αγορά», δηλαδή ο δημόσιος χώρος στον οποίο διεξάγονταν οι συνελεύσεις των πολιτών για ζητήματα της πόλης. Η πόλη της οποίας το όνομα παραμένει άγνωστο, είχε 400-500 σπίτια τα οποία κατοικούνταν από 3.000-3.500 κατοίκους, και κτίστηκε από τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Β΄ πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου τον 4 αι. π.Χ.

Στη διαδρομή οι μαθητές, αφού χωρίζονταν σε ομάδες, παρακολουθούσαν σύντομα ντοκιμαντέρ με αναπαράσταση της αρχαίας πόλης, ώστε να καταλαβαίνουν καλύτερα σε ποιο σημείο βρίσκονται, σχημάτιζαν ακόμη και παζλ του κάθε μνημείου, συνδυάζοντας έτσι τη γνώση και τη φαντασία με τη χαρά, την απόλαυση και τη δημιουργία.

Τέλος, έφτασαν στην κορυφή του λόφου, εκεί που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Στην αρχαιότητα ήταν η «Ακρόπολη», ένα πλάτωμα όπου συγκεντρώνονταν οι κάτοικοι σε περίοδο πολιορκίας. Ο χώρος περιβαλλόταν από ένα τείχος μήκους 3 χλμ. κατασκευασμένο από άλλον βασιλιά Μακεδόνα, τον Κάσσανδρο, με 33 πύργους, βασικότερος εξ αυτών ο προμαχώνας, το περίφημο «ανάστροφο Ε», η χαρακτηριστικότερη οχυρωματική κατασκευή του τείχους που βρίσκεται απέναντι και πιο κάτω από τη σημερινή εκκλησία. Υπήρχε ακόμη σύστημα ύδρευσης, και μάλιστα οι δύο αρχαίες δεξαμενές βρίσκονται μέσα στην εκκλησία.

Τα παιδιά προσέγγισαν για άλλη μια φορά την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι ανακάλυψης των σημαντικότερων μνημείων μιας αρχαίας πόλης που είναι άγνωστη στους περισσότερους Βολιώτες, ψυχαγωγήθηκαν, δεν έπληξαν, καλλιέργησαν την παρατηρητικότητα, τη μνήμη, τη φαντασία τους. Ευχαρίστησαν τους συνοδοιπόρους τους, τη μουσειοπαιδαγωγό κ. Τσιαμάγκα υπεύθυνη του προγράμματος καθώς και τους αρχαιολόγους κ.κ. Ανετάκη, Μαμαλούδη, Ραφτοπούλου.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές τους Μπαλτατζή Σοφία, Καραΐσκου Στεφανία, Πολυχρόνη Δήμητρα και Ράιδος Ηλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου