ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Η ώρα του κτηματολογίου στο Δήμο Ρ. Φεραίου

η-ώρα-του-κτηματολογίου-στο-δήμο-ρ-φερα-104962

Καμπάνια ενημέρωσης για το εθνικό κτηματολόγιο και τη διαδικασία της κτηματογράφησης, που μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή, ξεκινά ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.

Στόχος να ενημερωθούν οι δημότες όλων των δημοτικών διαμερισμάτων και των τοπικών κοινοτήτων για τη διαδικασία, η οποία έχει σαφές χρονοδιάγραμμα το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί, ώστε να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο στην περιοχή.

Όπως είναι γνωστό, το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι μια ενιαία και συστηματική καταγραφή, η οποία περιλαμβάνει τη γεωμετρική περιγραφή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε κομματιού γης, με την ευθύνη και την εγγύηση του Δημοσίου. Η διαδικασία κτηματογράφησης θα υλοποιηθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που ξεκινά με την κήρυξη μιας περιοχής υπό κτηματογράφηση και θα ολοκληρωθεί με την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου στον Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου υπεύθυνη είναι η εταιρεία «ARC Ε.Ε.», η οποία εδώ και λίγες μέρες, ξεκίνησε τη διαδικασία της κτηματογράφησης. Υπολογίζεται πως σε διάστημα 6 μηνών θα ξεκινήσει η συλλογή των δηλώσεων με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά ώστε να ολοκληρωθεί τέλος του χρόνου.

Εκ μέρους της εταιρείας, όπως συμφωνήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση με τη δημοτική αρχή, αναμένεται να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε να ενημερωθούν σχετικά όλοι οι δημότες για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να υποβάλλουν έγκαιρα τις δηλώσεις των ακινήτων τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τους δημότες να συμμετέχουν στη διαδικασία υποβάλλοντας τίτλους ιδιοκτησίας και τοπογραφικά των ακινήτων τους.

Υπογραμμίζεται τέλος, πως μέσα από την κτηματογράφηση θα υπάρξει καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών χωρίς αμφισβητήσεις, ενώ παράλληλα περιορίζεται η γραφειοκρατία και γίνονται απλούστερες και ταχύτερες οι διαδικασίες μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας.

Παράλληλα θα οριοθετηθεί οριστικά και αμετάκλητα η δημόσια και δημοτική περιουσία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου