ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Θα αναπλάσει το πρόσωπο της μικρής Φεραίας 2.500 χρόνια μετά

θα-αναπλάσει-το-πρόσωπο-της-μικρής-φερ-139259

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου επτάχρονου κοριτσιού από τις Φερές, το οποίο έζησε πριν από 2.500 χρόνια, τον 5ο αιώνα π.Χ., θα αποκαλύψει η διαδικασία ανάπλασης που βρίσκεται σε εξελικτική πορεία. Μετά την αποτύπωση της Αθηναίας Μύρτιδας, που «ταξίδεψε» μέχρι τον Βόλο το 2011, και της Αυγής, που αποκάλυψε το πρόσωπό της το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Μουσείο της Ακρόπολης, μετά από 9.000 χρόνια, σειρά έχει η Ηδύλη, το μικρό κορίτσι από τις Φερές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Η Ελληνογερμανική Αγωγή υποστηρίζει το πρόγραμμα της Ηδύλης και ήδη ξεκίνησε η διαδικασία της ανάπλασης, όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης, o οποίος προσέθεσε ότι θα γίνουν και εξετάσεις DNA.

Ο κορυφαίος επιστήμονας, ο οποίος μετά τη Μύρτιδα και την Αυγή προχωρά στην ανάπλαση ενός ακόμη προσώπου της αρχαιότητας, σε συνεργασία με μεγάλη επιστημονική ομάδα, υπογραμμίζει ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί η ψηφιακή απεικόνιση του κρανίου, και σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν «πρόκειται για ένα όμορφο παιδάκι», ενώ προσθέτει ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν διαφέρουν από εκείνα ενός σημερινού παιδιού.

Το συγκεκριμένο εύρημα βρέθηκε στο επίκεντρο της έκθεσης που διοργανώθηκε το 2011 με αφορμή την «επίσκεψη» της Μύρτιδας στον Βόλο, του 11χρονου κοριτσιού που πέθανε στον λοιμό της Αθήνας, βρέθηκε θαμμένο σε ομαδικό τάφο και αποκάλυψε το πρόσωπό του χάρη στην πρωτοποριακή δράση του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παπαγρηγοράκη και των συνεργατών του.

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «όταν είχα έρθει στον Βόλο, η τότε διευθύντρια του Μουσείου, Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, μου πρότεινε πολύ ευγενικά να αναλάβω την ανάπλαση του προσώπου του μικρού κοριτσιού από τις Φερές και το έκανα με πολύ μεγάλη χαρά. Κι όταν είδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου μια επιτύμβια στήλη με το όνομα Ηδύλη, μου άρεσε ιδιαιτέρως και είπα στον Μπάμπη Ιντζεσίλογλου, (τότε τμηματάρχης μουσείων) “και το όνομα αυτής, Ηδύλη”».

Ο τάφος του μικρού κοριτσιού βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Σημαντικό εύρημα

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας και του προσώπου του μικρού κοριτσιού από τις Φερές αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2019, ενώ όπως επισημαίνει ο διακεκριμένος επιστήμονας, η διαδικασία της ανάπλασης θα μπορούσε να συνεχιστεί και με άλλα πρόσωπα της αρχαιότητας, εάν υπάρχει και άλλο κρανίο μεταξύ των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, που θα μπορούσε να αναπλαστεί.

Ο κ. Παπαγρηγοράκης προχωρά στην ανάπλαση του προσώπου του μικρού κοριτσιού με τη σύμφωνη γνώμη και της νυν προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Ανθής Μπάτζιου, η οποία ανέφερε από την πλευρά της, ότι «αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του προγράμματος», ενώ προσέθεσε ότι «το κρανίο είναι ανέπαφο, γεγονός που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, για την πιστή απόδοση των χαρακτηριστικών του παιδιού».

Εξαιρετικά σπάνιο εύρημα αποτελεί σε πανελλήνια κλίμακα ο τάφος του μικρού κοριτσιού που αποκαλύφθηκε σε τύμβο των αρχαίων Φερών, μετά από 2.500 χρόνια. Η επτάχρονη μικρούλα, που χρονολογείται στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. (στην κλασική εποχή, 5ος-4ος αι. π.Χ.), και ετάφη με την αγαπημένη της κουκλίτσα, «αναπαύεται» στην αίθουσα των ταφικών μνημείων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Ο τάφος του μικρού κοριτσιού από τις Φερές προσελκύει το ενδιαφέρον των πολυάριθμων επισκεπτών του Μουσείου κάθε ηλικίας. Το εξαιρετικά σημαντικό εύρημα ήρθε στο φως πριν από τριάντα χρόνια, σε τύμβο των Φερών ο οποίος περιείχε δεκαεπτά τάφους, ενώ οι συνθήκες ταφής επέτρεψαν τη διατήρηση οργανικών υλών επί χιλιάδες χρόνια. Η μικρή Φεραία «ταξίδεψε» στον χρόνο συντροφιά με αγαπημένα αντικείμενα, όπως η κουκλίτσα από ελεφαντόδοντο, τρία ζευγάρια παπούτσια, τα χτενάκια που στόλιζαν τα μαλλιά της, αλαβάστρινα μυροδοχεία, ένα πολύ ωραίο καπέλο, καθώς και ένα πλεκτό καλάθι με διάφορους καρπούς. Επίσης σώζονται υπολείμματα από τα ρούχα που φορούσε, ενώ η συνολική εικόνα που παρουσιάζει το εύρημα, αναμφίβολα καθηλώνει τον επισκέπτη.

Η κουκλίτσα που το συνόδευσε στο μακρύ ταξίδι

Ετάφη με την κούκλα της

Ο τάφος ήρθε στο φως το 1982, επί των ημερών του Γιώργου Χουρμουζιάδη, και την ανασκαφή πραγματοποίησε η Βασιλική Αδρύμη – Σισμάνη, νυν διευθύντρια επί τιμή του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών.

Το στοιχείο που εξέπληξε τους αρχαιολόγους αποκαλύπτοντας το εύρημα, ήταν ότι υπήρχαν τρία ζευγάρια παιδικά παπούτσια στον τάφο. Το ζευγάρι που φορούσε το κοριτσάκι και δύο ακόμη, σαν να ήθελε η μητέρα του να το εξασφαλίσει, ώστε να μην οδηγηθεί ξυπόλητο στο μακρύ ταξίδι για τον κάτω κόσμο. Μεταξύ των αντικειμένων που τοποθέτησαν με πολύ αγάπη οι γονείς του κοριτσιού στον τάφο, ήταν, όπως προαναφέρθηκε, ένα καπέλο, δύο χτενάκια και η κούκλα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της σπανιότητας του ευρήματος, ζητήθηκε η συνδρομή του αείμνηστου Τάσου Μαργαριτώφ, κορυφαίου συντηρητή, ο οποίος διετέλεσε μάλιστα διευθυντής στην αντίστοιχη υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και συνέβαλε αποφασιστικά στη συντήρηση και ασφαλή μεταφορά του ευρήματος στο Μουσείο. Το μικρό κοριτσάκι εκτέθηκε σχεδόν αμέσως στην κεντρική αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου, προσελκύοντας, όπως προαναφέρθηκε, το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών κάθε ηλικίας, για να μεταφερθεί στη συνέχεια, σε περίοπτη θέση στην αίθουσα των ταφικών όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Η ανάπλασης του προσώπου της 7χρονης Φεραίας, με βάση τα προαναφερθέντα, είναι πολύ σημαντική και αναμένεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο πεδίο της αρχαιολογικής γνώσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου