ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Τρόμος σε Βελεστίνο και Χλόη

τρόμος-σε-βελεστίνο-και-χλόη-141152

ΑΝΕΛΑΒΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ

Απανωτές κλοπές και διαρρήξεις στον δήμο Ρήγα Φεραίου το τελευταίο δίμηνο, δώδεκα στον αριθμό, προκαλούν μεγάλη αναστάτωση σε Βελεστίνο και Χλόη. Οι δημότες αισθάνονται λες και τους παρακολουθεί ένα αόρατο μάτι, ή ότι είναι στόχος σπείρας που λυμαίνεται την περιοχή. Κοιτάζουν περίεργα ο ένας τον άλλο. Ψάχνουν για τον πληροφοριοδότη! Αγανακτισμένοι προτίθενται να δώσουν χρήματα για μέτρα ασφαλείας στη δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου, η οποία προσανατολίζεται να τοποθετήσει κάμερες και να δημιουργήσει ομάδα εποπτείας, και γι’ αυτό διερευνά το νομικό σκέλος της υπόθεσης.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι διαδοχικές κλοπές και οι διαρρήξεις είναι καθημερινά μείζον θέμα συζήτησης στα καφενεία της περιοχής. Την Πέμπτη συζητήθηκαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου, και η δημοτική αρχή αποφάσισε να παρέμβει και συνέστησε επιτροπή, η οποία διερευνά νομικά τις προτάσεις, και εντός δεκαπέντε ημερών θα τις φέρει σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στο Σώμα, δημότες απευθύνονται στη δημοτική αρχή και ζητούν ενημέρωση φοβούμενοι ότι θα είναι ο επόμενος στόχος. Τα κρούσματα καταγράφονται απογευματινές ώρες σε κεντρικά σπίτια των χωριών, κατά την ολιγόλεπτη απουσία των ιδιοκτητών τους, και δημιουργούν διάχυτο προβληματισμό αλλά και φόβο.

Ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Κουσκουρίδας, ο οποίος έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο διατυπώνοντας σειρά προτάσεων, χαρακτηριστικά αναφέρει σε έγγραφη τοποθέτησή του: «Οι δημότες τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος διάρρηξης. Φοβούνται πλέον να απουσιάζουν από τα σπίτια τους μετά το σούρουπο και όταν λείπουν, ζουν με την αγωνία σε ποια κατάσταση θα βρουν το σπίτι τους στην επιστροφή».

Ο αντιδήμαρχος Ρήγας Φεραίου Δημήτρης Παλλικάρης εξήγησε ότι οι περισσότεροι κλοπές συνέβησαν ενώ οι πολίτες απουσίαζαν για λίγη ώρα από τα σπίτια τους, επειδή χρειάστηκε να κάνουν κάποια αγορά ή να πάνε σε κάποια εκδήλωση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου αποφάσισε τελικά να παρέμβει. Εισήγαγε την πρόταση Κουσκουρίδα στην ημερήσια διάταξη και τη συζήτησε στο συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη. Μετά από διαλογική συζήτηση το Σώμα συνέστησε πενταμελή επιτροπή που θα διερευνήσει όλα τα νομικά θέματα.

Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή διερευνά:

-Τη δυνατότητα τοποθέτησης καμερών στις εισόδους της πόλης, με στόχο να καταγράφονται τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο. Αυτό εξετάζεται να γίνει σε συνεργασία με την Αστυνομία, και σε συνδυασμό με τις κάμερες που διαθέτουν κάποια καταστήματα για τη δική τους προστασία.

-Τη δυνατότητα δημιουργίας ομάδας για την εποπτεία των χώρων της πόλης, καθώς και για τη γενική ασφάλεια των πολιτών.

Η πρόταση Κουσκουρίδα

Ο σύμβουλος επισήμανε ότι η ασφάλεια και η προστασία των δημοτών άφορα όλο τον δήμο, άλλα οι σκέψεις που κατέθεσε έχουν αφορμή το Βελεστίνο και τη Χλόη.

Από τα συνεχόμενα κρούσματα των διαρρήξεων:

  1. Έχουν χαθεί περιουσίες και πολύτιμα κειμήλια των δημοτών.
  2. Προκαλούνται πολλές ζημιές στα σπίτια.
  3. Αυτή η κατάσταση προκαλεί, αγανάκτηση, φόβο και τεράστια ανασφάλεια στους δημότες.
  4. Το χειρότερο ίσως (και εύχομαι να μη συμβεί πότε ) είναι να βρεθεί κάποιος δημότης αντιμέτωπος με τους διαρρήκτες μέσα στο σπίτι του. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα και μπορεί να υπάρχουν και χειρότερα.

«Συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουμε ότι η προστασία και ασφάλεια των πολιτών είναι υποχρέωση της Πολιτείας με τον θεσμό της Αστυνομίας.

Όμως είναι κοινή μας διαπίστωση ότι το έργο της Αστυνομίας είναι πολύ δύσκολο.

Θέλω να πιστεύω πως συμφωνούμε όλοι μας ότι Βασική υποχρέωση του δήμου είναι η Προστασία και η Ασφάλεια των δημοτών, και πρέπει με αυτή την παραδοχή να βρεθεί κάποια λύση» αναφέρει το έγγραφο – πρότασή του που αναγνώστηκε.

Η λύση του προβλήματος

Για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης ο ίδιος σημειώνει τα εξής: «Η λύση του προβλήματος μπορεί να έχει πολλές μορφές, άλλα έχει μόνον μια κατεύθυνση.

Κάποιοι σε συνεργασία με την Αστυνομία, πρέπει να αναλάβουν την Προστασία και ασφάλεια των δημοτών και της περιουσίας τους, πάντα βέβαια με την έννοια της πρόληψης και όχι της καταστολής».

Στο έγγραφό του ο κ. Κουσκουρίδας παραθέτει ακολούθως τις προτάσεις του που τέθηκαν υπό νομική διερεύνηση. Στο κομμάτι που αφορά στην ομάδα εποπτείας επισημαίνει περαιτέρω ότι θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και αρμοδιότητες. «Δηλαδή μπορεί να είναι μια μορφή δημοτικής αστυνομίας. Μπορεί να γίνει σύμβαση με κάποια εταιρεία SECURITY. Μπορούν να γίνουν συμβάσεις συνεργασίας με άνεργους δημότες που θα παρέχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες ασφάλειας και προστασίας» αναφέρει.

Το κόστος

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ασφάλεια των δημοτών πρέπει να είναι βασικό μέλημα και υποχρέωση προτεραιότητας, ο σύμβουλος πρότεινε να γίνει διερεύνηση για τη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών των μέτρων, από πιθανά κονδύλια της Πολιτείας που υπάρχουν για δαπάνες Ασφάλειας και Προστασίας των δημοτών.

Εάν δεν υπάρχουν προγράμματα οικονομικής στήριξης από την πολιτεία, τότε επισήμανε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη.

«Σε τελική ανάλυση, συνάδελφοι, επειδή έχω μιλήσει με πολλοίς δημότες, και επειδή το μέγεθος του προβλήματος έχει ξεπεράσει τις αντοχές τους, όλοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν ένα μικρό ποσό για να αισθάνονται ασφαλείς οι ίδιοι και η περιουσία τους» πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου