ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ιστορία γραμμένη με εικόνες

ιστορία-γραμμένη-με-εικόνες-229176

Σπουδαία φωτογραφικά τεκμήρια περιλαμβάνει η έκθεση με θέμα «Εικόνες της προπολεμικής Κερασιάς μέσα από τον φακό του έφηβου Νίκου Στουρνάρα», που εγκαινιάστηκε προχθές, στον δεύτερο όροφο του Ντε Κίρικο, παρουσία του δημάρχου Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα, και πλήθους κόσμου. Η έκθεση, που διοργανώθηκε από τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου και το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς, εντάσσεται στην ενότητα «Νοέμβριος φωτογραφίας» και παρουσιάζει εικόνες από την ιστορία της Κερασιάς, Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, η οποία έχει αναγνωριστεί ως μαρτυρικό χωριό, καθώς υπέστη ολική καταστροφή με πολλά θύματα από τη γερμανική κατοχή.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου ανέφερε: «Πρόκειται για μία μοναδική συλλογή εικόνων ανεκτίμητης ιστορικής και λαογραφικής αξίας, που διατηρεί στη μνήμη των Κερασιωτών την ιστορία τους και αναδεικνύει τόσο την τοπική κοινότητα Κερασιάς ως χωριό της φωτογραφίας, όσο και τον δήμο μας, τον Δήμο Ρήγα Φεραίου».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι «είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αρχειακό υλικό μιας κοινότητας του δήμου μας έξω από τα διοικητικά όρια του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Θεωρώ, ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την εξωστρέφεια, πρέπει να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, προκειμένου να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα και να καταστήσουμε τουριστικό προορισμό την Κερασιά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου».

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου αναφέρθηκε στη συμβολή του Νίκου Στουρνάρα αλλά και όλης της οικογένειας Στουρνάρα, στο ιστορικό υπόβαθρο της Κερασιάς και τόνισε ότι «ο δήμος, ως εκφραστής των τοπικών κοινωνιών, σέβεται την ιστορία του κάθε τόπου και στηρίζει πάντα κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία αναζήτησης και αποτύπωσής της», ενώ συνεχάρη, παράλληλα, τους διοργανωτές.

Για το έργο του Νίκου Στουρνάρα μίλησαν οι: Αριστείδης Κοντογεώργης, καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας στη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τμήματος φωτογραφίας και οπτικοακουστικών τεχνών, Αίγλη Δημόγλου, Δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη της Διεύθυνσης αρχείων, μουσείων και βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, πρόεδρος του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς.

Ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ανέφερε από την πλευρά του ότι είναι σημαντικό να καταστεί ευρύτερα γνωστή, σε όλη τη Μαγνησία, η ιστορία της Κερασιάς. «Γι’ αυτό τον λόγο, υπογράμμισε, θα διοργανώσουμε κι άλλες εκδηλώσεις στον Βόλο με θέματα της Κερασιάς, με στόχο την ενίσχυση της επισκεψιμότητας, για να αναζωογονηθεί ξανά το χωριό. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τον πετύχουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου