ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Η βαλίτσα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στο Γυμνάσιο Καναλίων

η-βαλίτσα-του-μουσείου-κυκλαδικής-τέχ-234874

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που βρίσκεται στην Αθήνα «φιλοξενήθηκε» από το Γυμνάσιο Καναλίων.

Στο σχολείο έφθασε μια από τις μουσειοσκευές, μια βαλίτσα που ταξιδεύει από σχολείο σε σχολείο, και στόχο έχει να φέρει πιο κοντά τον κόσμο του μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για έναν σιωπηλό πρέσβη εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Οι μαθητές επέλεξαν τη μουσειοσκευή με θέμα «Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα» στο πλαίσιο του μαθήματος της ιστορίας, για να μάθουν τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων και τους κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής, μέσα από κείμενα, CD με εικόνες, πιστά αντίγραφα αρχαίων σκευών καθώς και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Οι μαθητές γνώρισαν σκεύη, πιστά αντίγραφα εκθεμάτων από τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που είναι απαραίτητα στην κουζίνα αλλά και στο καθημερινό και εορταστικό τραπέζι, τις πηγές της διατροφής, τα οφέλη του ισορροπημένου πρωινού και της σωστής διατροφής καθώς και τον ρόλο της στην κοινωνική ζωή, διάφορες συνταγές και αγαπημένες τροφές στην αρχαία Αθήνα και Ρώμη.

Δημιούργησαν μέσα στην τάξη μια γωνιά που να αναπαριστά το περιβάλλον μιας κουζίνας στα αρχαία χρόνια με τα σκεύη και το ύφασμα της μουσειοσκευής. Χρησιμοποιώντας το υλικό της και παίζοντας παιχνίδι του τύπου twister game «Ισορροπώντας στις τροφές», τα παιδιά αντελήφθησαν ποιες τροφές τους είναι απαραίτητες.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος που συντόνισε η φιλόλογος κ. Σοφία Μπαλτατζή, σε συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου κ. Κώστα Σουρμενίδη, ήταν να γίνει το μάθημα πιο ενδιαφέρον, να προσεγγίσουν την ιστορία βιωματικά μέσα από το παιχνίδι, μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, να ψυχαγωγηθούν και να μην πλήξουν, να καλλιεργήσουν την παρατηρητικότητα, τη μνήμη και τη φαντασία τους και το πέτυχαν. Βίωσαν μια διαφορετική εμπειρία και οι μαθητές και η καθηγήτρια προσεγγίζοντας το μάθημα της ιστορίας μέσα από ομαδικές δραστηριότητες πάντα με το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό.

Η συμμετοχή των παιδιών σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έδειξε με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο πώς συνδυάζεται μέσα στη τάξη η γνώση με τη χαρά, την απόλαυση και τη δημιουργία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου