ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

«Πινελιές» στον εκπαιδευτικό χάρτη της Μαγνησίας

πινελιές-στον-εκπαιδευτικό-χάρτη-τ-253574

Πινελιές στον εκπαιδευτικό χάρτη του νομού προτείνουν οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για το νέο σχολικό έτος. Στις προτάσεις που θα καταθέσουν στα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια και εν συνεχεία στο υπουργείο, προβλέπονται ιδρύσεις δύο λυκείων και μιας ειδικότητας επαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς και η προαγωγή ενός δημοτικού σχολείου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Συγκεκριμένα, η μόνη αλλαγή που αναμένεται να προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος, προκειμένου να ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά, αφορά στην προαγωγή του Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου από οκταθέσιο σε εννιαθέσιο. Πρόκειται για το 2ο Δημοτικό σχολείο του νησιού, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Πολύζο αριθμεί 203 μαθητές.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, θα προτείνει την επανίδρυση των λυκειακών τάξεων στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης που είχαν καταργηθεί το 2011 λόγω έλλειψης μαθητών. Το αίτημα της ίδρυσης εκ νέου λυκειακών τάξεων έθεσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Γυμνασίου Ευξεινούπολης και έγινε αποδεκτό από τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας. Η ίδρυση των λυκειακών τάξεων, αφενός θα ευνοήσει τους μαθητές και τους γονείς τους που αιμορραγούν οικονομικά προκειμένου να μεταφέρουν τα παιδιά τους καθημερινά στο σχολείο που απέχει τρία χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους, αφετέρου θα ευνοήσει το ίδιο το Γενικό Λύκειο Αλμυρού, που δεν θα χρειάζεται να δανείζεται αίθουσες από το Γυμνάσιο για να στεγάσει τα τμήματά του. Επιπλέον, θα συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα κι άρα θα συντελέσει στην ποιοτικότερη εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, για τα επόμενα εννέα χρόνια είναι δυνατή η υποστήριξη των λυκειακών τάξεων με 30-35 παιδιά ανά τμήμα.

Στην ίδια πρόταση θα συμπεριλαμβάνεται και η επανίδρυση του Γενικού Λυκείου Καναλίων, ουσιαστικά δηλαδή της κατάργησης της υπουργικής απόφασης που καταργεί το λύκειο.

Όπως είναι γνωστό, από το 2011, το Γενικό Λύκειο Καναλίων λειτουργεί με διαρκείς αναστολές κατάργησής του. Τότε, κατά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στον εκπαιδευτικό χάρτη, είχε αποφασιστεί η κατάργηση του Λυκείων Καναλίων, το οποίο εξυπηρετεί μαθητικό δυναμικό από το ίδιο το χωριό, την Κερασιά και το Κεραμίδι. Όπως ανέφερε ο κ. Σαβελίδης, ο αριθμός των μαθητών δεν είναι ο μοναδικός γνώμονας για την επανίδρυση του σχολείου, το οποίο προσελκύσει μαθητές και από τα γύρω χωριά, που σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να διανύουν καθημερινά ακόμη και 140χλμ για να πηγαίνουν και να επιστρέφουν από το αμέσως κοντινότερο σχολείο. «Το σχολείο για την περιοχή αποτελεί εκτός από πηγή παιδείας και πηγή πολιτισμού, αλλά και κίνητρο για να παραμείνει ζωντανή η περιοχή, να αυξηθεί ο πληθυσμός της και να αναβαθμιστεί», σημείωσε ο κ. Σαβελίδης.

Τέλος, θα προταθεί η ίδρυση της ειδικότητας κομμωτικής που φέτος δεν λειτούργησε, και η κατάργηση της ειδικότητας φυσικοθεραπείας από το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, δεδομένου ότι λειτουργεί στο όμορο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου